Satul cu trei case şi un singur copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cei unsprezece locuitori ai satului gorjean Boia, alimentarea cu apă înseamnă deplasarea pe o distanţă de un kilometru, pe o punte care stă oricând să se prăbuşească

Pentru cei unsprezece locuitori ai satului gorjean Boia, alimentarea cu apă înseamnă deplasarea pe o distanţă de un kilometru, pe o punte care stă oricând să se prăbuşească

Unsprezece oameni din localitatea gorjeană Boia trăiesc în condiţii inimaginabile. Fără apă potabilă, fără posibilitatea de a-şi cumpăra măcar o pâine. Un sat uitat de lume şi de autorităţi, unde oamenii spun că munca şi Dumnezeu îi ţin în viaţă.

Cele trei case care mai sunt locuite în Boia sunt aşezate pe un deal izolat complet de lume. Ca să ajungi în acest sat trebuie să ai curaj. Micuţa localitate, dacă poate fi numită localitate, se află pe celălalt mal al râului Gilort, pe care poţi să ajungi doar trecând o punte şubredă din lemn. O punte care are aproximativ o sută de metri lungime şi e plasată la doi metri înălţime deasupra râului Gilort. Scândurile de lemn care formează puntea se mişcă ameţitor, iar câteva chiar s-au rupt în momentul în care încercam să ajungem în sat.

"Problema cea mare este, mamă, apa"

În Boia nu există nici măcar un magazin alimentar de unde cei 11 săteni să-şi poată cumpăra o pâine. Oamenii nu au nici medic şi nici un preot care să ţină slujba la biserică. Cu toate că în localitate se află o bisericuţă din lemn, monument istoric lăsat în paragină, sătenii din Boia sunt nevoiţi să meargă în satul vecin pentru a participa la vreo manifestare religioasă. "Problema cea mare este, mamă, apa. Că mulţi dintre noi suntem bătrâni şi când e vreme rea nu ne putem duce să cărăm cu găleata sau bidonul apă. E departe, noroi şi puntea aia e aşa cum este", povesteşte Ioana Negoiţă, o femeie care locuieşte de o viaţă în Boia. Soţul său, bătrânul satului, Aurel Negoiţă, spune că în tinereţea sa localitatea Boia avea 40 de case, mândre şi locuite de oameni muncitori. "Acum s-au dus, unii au murit, alţii au ales să plece undeva mai aproape de lumea civilizată. Noi am zis că rămânem, alţii s-au dus în Vidin, satul de lângă noi. Aici era greu şi atunci cu drumul şi puntea de peste Gilort", a afirmat nea Aurel.

"Munca şi Dumnezeu ne ţin pe pământ"

Viaţa în Boia se desfăşoară cu simplitate şi după regulile patriarhatului. Bărbaţii în putere, în număr de trei, merg la lucru, iar femeile şi bătrânii stau acasă şi au grijă de gospodărie. "Fiecare îşi vede de treabă, muncim ca să avem ce mânca, viaţa noastră nu e chiar atât de diferită de a altor oameni. Femeile au grijă de casă şi de animale, avem găini, porci. Copilul merge la şcoală şi învaţă carte, chiar dacă merge câţiva kilometri pe jos, dus-întors", ne spune Ioana Monica Sinescu, mama celui mai tânăr locuitor din Boia, un băieţel de şapte ani. "Munca şi bunul Dumnezeu ne ţin în viaţă, pe pământ. Dacă am avea o fântână, ne-ar fi mai uşor, dar ne descurcăm", ne-a spus şi Angela Vlăduţoiu, optimistă.

Puntea, bunul cel mai de preţ al localnicilor

Puntea de peste râul Gilort este lucrul cel mai preţios pentru localnici. O repară atunci când se mai rupe o scândură şi o curăţă dacă se aşază zăpadă sau gheaţă. Apele învolburate ale Gilortului au distrus până acum două. Oamenii nu se mai tem însă să meargă pe punte, chiar dacă, de fiecare dată când trec, viaţa le este pusă în pericol. Au trecut de nenumărate ori, încât spun că pot să treacă şi cu ochii închişi. Petre Guşiţă, edilul comunei gorjene Jupâneşti, susţine că primăria a întocmit un proiect pentru construirea unui pod şi că a obţinut fondurile necesare pentru realizarea acestuia. "După ce podul va fi gata, sunt convins că lucrurile vor sta altfel. Sătenii sunt nemulţumiţi că nu au apă şi niciun drum aşa cum ar trebui, dar poate anul acesta lucrurile se vor schimba în bine. Boia este o localitate străveche, iar la biserica din lemn, Tudor Vladimirescu a luat paşte în 1821", a precizat Guşiţă. Autorităţile locale intenţionează să includă Biserica din Boia pe lista monumentelor istorice şi să obţină fondurile necesare pentru restaurarea acesteia.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite