Satul-pensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una din 10 case este deschisă turiştilor în localitatea clujeană Rimetea, din inima Apusenilor La mai puţin de 50 de km de Cluj-Napoca, în nordul judeţului Alba, se află Rimetea, un sat

Una din 10 case este deschisă turiştilor în localitatea clujeană Rimetea, din inima Apusenilor

La mai puţin de 50 de km de Cluj-Napoca, în nordul judeţului Alba, se află Rimetea, un sat unguresc din Munţii Apuseni. Aici, oamenii au înţeles repede că singura lor şansă pentru asigurarea unui trai decent este turismul. Aşa se face că din anii "90 au început să se ocupe de agroturism, iar în 1992 erau deja deschise primele pensiuni.


Pentru că reţeta s-a dovedit una de succes, de la an la an tot mai mulţi rimeteni şi-au amenajat camere pentru cazarea turiştilor. Astăzi, din cele 306 case existente în Rimetea, 38 sunt pensiuni autorizate de Agenţia Naţională pentru Turism.


Rezervări cu o lună înainte


Pentru a fi sigur că găseşti un loc de cazare într-una din pensiuni, rezervările trebuie făcute cam cu o lună înainte, mai ales în sezon, adică din mai şi până pe la mijlocul lunii septembrie. "Gradul de ocupare a pensiunii, în sezonul cald, este de aproape sută la sută, de aceea trebuie făcute rezervări cu mult înainte", ne-a spus Tulit Levente, proprietar al pensiunii Aranzyos, de două margarete. De altfel, peste jumătate din pensiuni au această clasificare.


Un loc de cazare costă între 30 şi 50 de lei, în preţ fiind inclus şi micul dejun. "Preţurile se mai pot şi negocia, în funcţie de situaţie, pentru copii facem reducere de 50% la cazare", a spus Tulit Levente. Potrivit acestuia, preţul pentru o zi, de persoană, la pensiunea sa este de 100 de lei, preţ care include cazarea, micul dejun şi încă o masă, la alegere între prânz sau cină, fiecare cu câte trei feluri de mâncare. La pensiunea Both Istvan, preţul pe cameră este de 50 de lei, cu mic dejun inclus.


L-a cazat pe preşedintele Ungariei


60% din turiştii care vin la Rimetea sunt din Ungaria, iar 40% vin din alte ţări europene, precum Franţa, Germania sau Belgia, dar şi din Canada. "Avem turişti din Canada care au venit prima dată la noi acum şapte ani şi de atunci revin de câte ori pot", povesteşte Tulit Levente. El a adăugat că, în martie anul trecut, le-a fost oaspete şi Laszlo Solyom, preşedintele Ungariei.

Acesta s-a cazat împreună cu soţia sa pentru o noapte la Rimetea. "L-am tratat ca pe oricare turist care ne trece pragul şi l-am servit cu ce mâncare am avut în meniu", spune Tulit, care a mai spus despre mâncare că este cu specific local.

Ceea ce le-a adus faimă rimetenilor a fost obţinerea, în 1999, a premiilor Europa Nostra ale Uniunii Europene, când România era încă departe de a fi membră a spaţiului comunitar. Impresionant este, de asemenea, şi numărul mare de case care deţin acest premiu: 132 dintr-un total de 306 case câte sunt în Rimetea, respectiv 43%.

"Studiul s-a făcut în anul 1994, pe 152 de case vechi, dar au primit premiu numai 132", spune Kiraly Maria, care îşi aminteşte şi acum de festivitatea de înmânare a premiilor din anul 2000.
Premiile au fost acordate pentru conservarea arhitecturii caselor datând din secolul al XIII-lea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite