GALERIE FOTO Din Burkina Faso, voluntar la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Désiré le predă limba franceză tinerilor din Satu Mare
Désiré le predă limba franceză tinerilor din Satu Mare

Amadou Désiré Trhiombiano, 29 de ani, din Burkina Faso, lucrează ca voluntar cu copiii străzii. Amadou Désiré Trhiombiano a venit în luna octombrie la Satu Mare printr-un program de voluntariat al Organizaţiei Mondiale a Francofoniei (OIF), fiind unul dintre cei 50 de tineri selectaţi de către OIF din cei 3.260 de canditaţi care s-au înscris în programul de Voluntariat Internaţional din acest an.

La Asociaţia „Stea", Désiré se ocupă de aproximativ 65 de tineri ai străzii ca animator al activităţilor educative, prin promovarea sănătăţii, a culturii civice, a stimei şi încrederii de sine. Ca voluntar, nu este plătit pentru aceste activităţi, cazarea, masa şi transportul fiind suportate de Organizaţia Internaţională a Francofoniei care îi alocă lunar în jur de 500 de euro. „Nu este o sumă mare, dar mă descurc. Dacă aş fi lucrat acasă, conform studiilor mele, aş fi câştigat 700 de euro lunar", spune voluntarul.

Bunicul a fost poligam

Specializat în domeniul psihologiei sociale a muncii în cadrul Universităţii din Ouagadougou, Désiré a activat timp de aproape 10 ani în cadrul Reţelei Africane de Tineret pentru Sănătate şi Dezvoltare RAJS/BF.

În urmă cu cinci ani s-a înscris şi în organizaţia neguvernamentală „Pugsada", în cadrul căreia Désiré a luptat mai ales în scopul sensibilizării autorităţilor, elevilor, profesorilor şi părinţilor cu privire la importanţa combaterii marginalizării femeii în societatea din Burkina Faso.

„În ţara mea, legislaţia este foarte bună, dar încă există probleme de mentalitate. Femeia este marginalizată, este desconsiderată încă de la naştere. Foarte puţine fete urmează o şcoală, majoritatea stau acasă până pe la vârsta de 15 ani, când sunt căsătorite prin căsătorii aranjate între părinţi. În majoritatea zonelor ţării poligamia încă există. Numărul soţiilor pe care le poate avea un bărbat este nelimitat. Nu există divorţ, iar dacă soţul moare, soţia este luată de fratele soţului", povesteşte Désiré.

Desire se ocupă de 65 de copii ai străzii

Click aici pentru GALERIE FOTO

Pensia, o dată la trei luni

Chiar şi el provine dintr-o astfel de familie, bunicul lui având opt soţii, cu care a făcut 22 de copii. „Începând cu vârsta de cinci ani, uneori şi la câteva luni, fetele sunt circumcise, prin tăierea clitorisului, ca să nu devină frivole", povesteşte Désiré. În privinţa nivelului de trai din ţara lui de origine, Desire spune că se trăieşte destul de greu.

„Salariul minim în Burkina Faso este de 32 de euro, bani cu care în capitală nu se poate trăi. Oamenii ies la pensie la 55 de ani, atât bărbaţii cât şi femeile, iar pensia se plăteşte o dată la trei luni. Pensia minimă nu depăşeşte 12 euro", precizează interlocutorul.

"Salariul minim în Burkina Faso este de 32 de euro, bani cu care în capitală nu se poate trăi."
Amadou Désiré Trhiombiano
voluntar

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite