Satu Mare: Sute de sătmăreni la Noaptea Albă a Muzeelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizitatorii au fost întâmpinaţi de doamne în costume de epocă, iar muzica clasică i-a transpus în mijlocul erelor vizitate. Programul s-a încheiat la ora 02.00.

Neaşteptat de mulţi sătmăreni au călcat pragul muzeelor în noaptea de sâmbătă spre duminică. Sute de oameni au profitat de Noaptea Albă a Muzeelor, eveniment organizat simultat în toate oraşele din ţară, vizitând galeriile instituţiilor de cultură. Muzeul Judeţean Satu Mare a fost luat cu asalt de sătmăreni încă de la ora 18.00, când Şcoala de Artă a oferit vizitatorilor un spectacol de muzică populară. Ansamblul “Doina Codrului”  a deschis evenimentul, iar sutele de sătmăreni s-au înghesuit să-i vadă.
Programul de vizitare la Muzeul Judeţean a început la ora 20.00, când angajatele muzeului şi-au primit oaspeţii într-o ţinută deosebită: rochii de epocă. Poziţionate la intrare în muzeul, chiar şi oamenii care era doar în trecere nu le-au putut ocoli în momentul în care au zărit distinsele doamne. “Cea mai mare aglomeraţie a fost în intervalul 20-21.30, când veneau în adevărate valuri. Neaşteptat de multă lume a fost în această seară. Comparativ cu anul trecut, cred că numărul s-a şi dublat”, a declarat  Robert  Gindele, arheolog al Muzeului Judeţean Satu Mare.

Vizitatori de toate vârstele

Copii, tineri sau cu familia după ei, sătmărenii au devedit în acest an că sunt preocupaţi de cultură. Nu s-au sfiit să viziteze toate galeriile muzeului, punctul cel mai atractiv reprezentând expoziţia de cactuşi, deschisă de obicei doar de Zilele Oraşului. “Cred că lumea s-a civilizat, iar acest lucru este important pentru noi. Sunt sigur că mulţi dintre cei prezenţi în această seară ne vor mai vizita”, a mai adăugat Robert Gindele.
Reprezentanţii Muzeului Judeţean şi-au primit oaspeţii şi cu muzică special aleasă, care să-i transpună în mijlocul epocilor vizitate. “Vin în fiecare an şi îmi pare rău că nu se organziează mai des. Am încercat să îmi corup şi fiica, însă până la urmă am ajuns doar cu soţia”, spunea Bogdan Iosif, un sătmărean care vizita galeriile muzeului. Majoritatea celor care şi-au petrecut noapte albă la muzeu, obişnuiesc să vină anual. Simt că se încărcă cu energie pozitivă,  iar plimbarea de seară în scop educativ este perfectă. „Venim în fiecare an, aflăm care sunt noutăţiile şi vizitam galeriile care ne încântă cel mai mult. Noaptea muzeelor este o idee foarte bună”, a declarat familia Agneta şi Laurenţiu Diaconu.
Mâine, în continuarea nopţii muzeelor se va organiza o expoziţie stradală de fotografii: “Oraşul meu – oraşul tău” Satu Mare. Dacă programul de vizită s-a încheiat duminică dimineaţa la ora 02.00, mâine, el va fi prelungit până la ora 18.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite