Satu Mare: Şomaj mare, salarii mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi sătmăreni îşi pierd locurile de muncă iar salariile din judeţ se situează sub media pe ţară. Aproape 230 de sătmăreni vor rămâne şomeri. Cei care mai au servici sunt prost plătiţi, cu aproape 25 % mai puţin decât media pe ţară.

În prima săptămână a acestei luni au fost anunţate noi disponibilizări colective. Alţi 222 de sătmăreni îngroaşă rândurile celor aproape 7200 de şomeri din judeţ. „ Nici nu a început bine luna şi deja trei firme şi-au anunţat intenţia de a face disponibilizări colective. SC Contric Alex SRL Carei trece în şomaj 164 de persoane din mai, iar în Satu Mare alte două firme, SC Kovacs SRL  şi SC Gamoni SRL vor disponibiliza alte 31 respectiv 27 de persoane în luna mai şi iunie”, a declarat Doina Iura director executiv al Agenţiei Judeţene  de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM ) Satu Mare.

Domeniile cele mai afectate de criză în judeţul Satu Mare rămân confecţiile textile şi construcţiile. În luna aprilie au mai fost disponibilizări colective masive la Textile Ardeleana, 150 de persoane, la Dara Const - 144 şi la CT Cable Poiana Codrului, care a pus pe liber 150 de angajaţi. La finalul lunii aprilie rata şomajului la nivelul judeţului Satu Mare a fost de 4,6 %, un procent aproape dublu faţă de aceaşi perioadă a anului trecut.

Salarii mai mici cu 25 % decât media pe ţară

Sătmărenii care au în continuare un loc de muncă sunt prost plătiţi. Un sătmărean câştigă chiar şi cu până la 25 % mai puţin decât media pe ţară. Potrivit ultimelor date  ale Direcţiei Judeţeane de Statistică Satu Mare, salariul mediu net pe luna martie în judeţul Satu Mare a fost de 1028 lei, cu aproape  400 de lei mai puţin decât media pe ţară, 1402 lei. Salariul mediu net în judeţul Satu Mare este mai mic cu 56 de lei şi faţă de luna februarie a acestui an. Cele mai profitabile domenii rămân serviciile, însă şi la acest capitol sătmărenii câştigă mai puţin, 1195 de lei, faţă de 1532 de lei media pe ţară. Nici în domeniul construcţiilor şi al industriilor sătmărenii nu au avut prea multă şansă de remuneraţii substanţiale. Câştigul mediu în construcţii în judeţul Satu Mare a fost în martie de 862 de lei, faţă de de 1218 lei cât au câştigat în medie muncitorii din construcţii pe plan naţional.
Chiar dacă în ţară câştigul salarial mediu net a crescut cu 44 lei faţă de luna anterioară, şi datorită unor prime ocazionale acordate de unele firme, în Satu Mare salariul mediu net în judeţul Satu Mare este în scădere cu 56 de lei faţă de luna februarie.

Chiar şi prost plătiţi, sătmărenii nu conduc în topul şomerilor

Chiar dacă rata şomajului de 4,6 % la finalul lunii aprilie s-a dublat faţă de aceaşi perioadă a anului trecut, când rata şomajului era de 2,5 la sută, judeţul Satu Mare nu se află în topul judeţelor cu cea mai mare rată a şomajului din ţară. Judeţul  Vaslui a condus cu 12%, Mehedinţi cu 10,4% şi Teleorman cu 9,2%. La polul opus se află judeţele Bihor, cu o rată a şomajului de 3,9%, Timiş cu 2,7% şi Ilfov 1,6%. În municipiul Bucureşti rata şomajului a fost de 1,8 %.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite