Satu Mare: Restanţele la bănci s-au triplat în ultimul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în martie 2008 soldul ratelor neplătite la creditele în valută la nivelul judeţului Satu Mare erau de circa 4,5 milioane de euro, în martie 2009 acestea ajung la peste 15 milioane de euro.

Restanţele către bănci ale sătmărenilor la creditele în lei au fost în luna martie de peste 19 milioane de lei, cu circa 11 milioane mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Soluţia pe care instituţiile bancare o aplică în această perioadă este rescadenţarea. Clienţii vin şi ne spun că îşi plătesc din ce în ce mai greu ratele sau, dacă sunt restanţe, îi sunăm noi şi propunem reeşalonarea acestora”, afirmă Daniel Ardelean, directorul CEC Bank Satu Mare.

Soluţia temporară

Rescadenţarea este o soluţie temporară pentru restanţieri în condiţiile în care înseamnă prelungirea corvoadei lunare de plată a ratelor chiar şi cu câteva zeci de ani. „Dacă un client nu mai poate suporta  financiar plata lunară a unei rate, noi îi scădem cuantumul şi rescadenţăm creditul de la cinci la zece ani, sau chiar şi de la zece la 25 de ani. Este ceea ce se petrece în momentul de faţă pentru că mulţi clienţi cer în această perioadă rate mai mici, respectiv prelungirea perioadei de creditare. Anul trecut, reeşalonările erau cu totul întâmplătoare”, mai spune Daniel Ardelean.
Termenul de la care băncile încep procedurile de executare este de 90 de zile de întârzieri la plata ratelor. „Mizăm totuşi pe bunăvoinţa clienţilor, să găsim soluţii particulare fiecărei situaţii, pentru a nu ajunge la executare”, a declarat Adelin Ghiarfaş, director Piraeus Bank Satu Mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite