Satu Mare: Portret - Petrică Mureşan promovează folclorul autentic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat unul dintre cei mai talentaţi interpreţi din noul val al muzicii populare, Petrică mai are multe de spus în folclorul românesc

Zâmbitor, mereu bine dispus şi debordând de un optimism molipsitor. Acesta este Petrică Mureşan, unul dintre cei mai iubiţi interpreţi de muzică populară din Sătmar dar şi din ţară.Chiar dacă este destul de tânăr în branşă a reuşit rapid să-şi facă un nume în folclorul autentic românesc. 

Muzica a fost pasiunea lui dintotdeauna, chiar dacă la început a trebuit s-o facă incognito. „ Mama n-a fost de acord să mă îndrept spre muzică însă eu am ştiut de la început că asta vreau să fac. Aşa că fără să ştie nimeni m-am înscris la Şcoala Populară de artă unde am studiat  chitara. Mai târziu mi-a prins bine că am studiat un instrument deoarece nu e muzicant acela care să nu nu ştie să facă diferenţa dintre minor şi major “. Şi-a început ascensiune odată cu înregistrarea albumului “Când mă duc în sat acasă”, foarte bine  primit de toţi împătimiţii de folclor. Un mare ajutor în realizarea lui a venit de la bine cunoscutul realizator de emisiuni folclorice de pe TVR 2 Cluj, Sergiu Vitalian Vaida.

Preferatul emisiunilor de folclor

Datorită firii sale joviale dar în primul rând datorită talentalui cu care este înzestrat, Petrică este unul dintre preferaţii emisiunilor tv de profil. “Cred că am fost invitat la toate televiziunile naţionale unde desigur am răspuns cu mult drag. Ador să mă aflu sub lumina reflectoarelor, ce mai,mă simt ca peştele în apă când sunt într-un studio tv. Am cunoscut cu această ocazie multe valori ale muzicii populare româneşti şi de la care am învăţat mai mereu câte ceva”. Petrică a participat şi la o serie de concursuri de folclor cu rezultate deosebite, locul doi la Sibiu la concursul ” Vară vară primăvară”  şi Marele Premiu la Festivalul “De ispas la Năsăud”. Interpretul este de părere că toate posturile de televiziune care doresc să aibă rating “este musai să aibă în programul lor şi folclor, iar aici mă refer la folclor serios”.

Petrică îşi culge melodiile de pe minunata vale a Someşului, o zonă atât de dragă lui, în special localiatea natală Medieşu Aurit. Ţine foarte mult ca melodiile să nu fie alterate de influenţele tot mai nocive care au pătruns în folclorul românesc “Nu-mi permit eu să judec cine promovează sau cine nu folclorul autentic. Aici până la urmă publicul hotăreşte pe cine aplaudă”. Este un familist convins şi-şi împarte viaţa între famile şi muzică. De luni până joi este alături de cei dragi iar weekendul şi-l dedică muzicii pe care o cântă chiar la propriul local. Este foarte mândru de cei doi copii ai lui, fetiţa Iulia şi băieţelul Mario, cărora le acordă multă atenţie iar dacă unul dintre ei va fi atras de muzică îi va da tot sprijinul.

Întrebări şi răspunsuri

Care au fost modelele tale în viaţă?
P.M. – Trebuie să recunosc că am avut şi am în continuare multe modele, desigur din lumea muzicii populare. Nu mi-e ruşine să recunosc că i-au puţin de la fiecare lucru din care am numai de câştigat.
Cum vezi România peste 20 de ani?
P.M. – În primul rând să mă ţină Dumnezeu până atunci. Eu sunt un optimist din fire aşa că am încredere că vom depăşi cu bine momentele astea mai dificile în care ne aflăm acum. Şi mai în glumă mai în serios cu drumuri mult mai bune decât acum.

Ce-i place

Pe lângă muzică şi aici intră absolut toate genurile de muzică, este un mare iubitor de sport, fotbal în special „Iubesc mult fotbalul atât să-l privesc cât şi să-l practic. Cum am puţin timp liber cum repede ies cu prietenii la o miuţă”. Este şi un mare iubitor de maşini şi de adrenalină în general iar relaxarea şi-o găseşte în întreţinerea curţii sale.

Ce nu-i place

Nu-i place că majoritatea televiziunilor promovează tot felul de nonvalori, “clovni” cum le zice el şi care nu sunt deloc nişte modele pentru tânăra generaţie. De asemenea detestă falsitatea la semeni şi faptul că tot mai mult în România se zâmbeşte fals şi oamenii nu mai comunică între ei.

Profil

Născut: 28 februarie 1976 Satu Mare
Studii: Facultatea de Muzică Timişoara
Experienţă: 9 ani de muzică
Familie: căsătorit, doi copii


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite