Satu Mare: Nicio şansă de apă în mlaştina Cubic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta zonă de agrement de la marginea oraşului a fost abandonată de autorităţile locale. În ultimii 19 ani nu a fost investit niciun leu pentru reamenajarea celui mai mare lac din municipiu.

Pe fondul dezinteresului manifestat de primarii care s-au succedat la conducerea municipiului, care au invocat în permanenţă lipsa de fonduri, lacul s-a metamorfozat. În anii 90, acesta a secat, devenind o mlaştină care umple în fiecare vară cartierul Solidarităţii de ţânţari. Din 2000 până în prezent, fundul lacului a devinit periodic groapă de gunoi pentru firmele de construcţii.

Moşia gunoaielor şi ţânţarilor

Ameninţarea ţânţarilor şi mirosurile pestilenţiale emanate de gunoaie îi obligă pe locatarii blocurilor din vecinătatea mlaştinii să ţină în permanenţă geamurile închise. Oamenii din zona Lacului Cubic sunt deranjaţi de modul în care primarul tratează problema. „Primarul Ilyeş a venit la noi numai în campanie electorală, a promis atunci că va face şi va drege şi noi l-am ascultat şi l-am votat. De atunci nimeni n-a mai călcat pe aici” a declarat Veronica Juca, o pensionară vecină cu mlaştina. „Nu se mai poate trăi aici, suntem 7, 8 blocuri în care ţânţarii intră nu câte unul, ci în roiuri, ne nenorocesc. Au apărut deja, şi eu mă coc la etajul patru fără să pot sta cu geamuul deschis” afirmă Irina Nedelcu, o pensionară în vârstă de 70 de ani.

În anii ’80, lacul Cubic era cea mai importantă zonă de agrement din judeţ. Mii de sătmăreni îşi petreceau sfîrşiturile de săptămână la iarbă verde şi la pescuit, cu barca pe lac. „Se prindeau peşti de peste 10 kilograme, îi prăjeam aici, pe marginea apei” îşi aminteşte cu nostalgie Viorica Nedelcu.

Cubicul ar putea deveni bază sportivă

Primarul Iuliu Ilyes acordă mici şanse de reuşită unor eventuale proiecte de reamenajare a lacului şi dă vina pe mama natură: „Dacă apa a dispărut, înseamnă că acolo există nişte probleme de natură geologică, stratul argilos de pe fund e permeabil. Nu ştim însă cu siguranţă despre ce este vorba, vom cere un studiu geologic anul viitor.” Primarul nu exclude posibilitatea ca în 2010, lacul să fie acoperit cu pământ iar locul să devină teren de sport. „E greu de refăcut lacul. Chiar dacă s-ar putea reumple cu apă, întreţinerea unui luciu de apă este costisitoare” afirmă Ilyes.

Privaţii dau tonul

În momentul de faţă, o parte din marginea lacului a intrat, prin intermediul retrocedărilor, în proprietatea Episcopiei Romano Catolice. O firmă contractată de Episcopie a demarat construcţia de imobile pe malul dinspre strada Gheorghe Bariţiu. Proiectul va salva estetic o parte din zonă, însă nu va rezolva problema cu care se confruntă locatarii blocurilor vecine cu mlaştina.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite