Satu Mare: Liceul Economic în Zodia Cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii au cerut măsurarea radiațiilor din şcoală după ce doi dintre ei au murit de cancer iar alţi doi au contactat tumori maligne

De la începutul anului şcolar, la Grupul Școlar Economic „Gheorghe Dragoș”, doi profesori au fost răpuşi de cancer și alţi doi s-au îmbolnăvit de tumori maligne. Profesorii au alertat Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare (APM) şi au cerut verificarea nivelului de radiații din şcoală pentru a scoate la iveală eventuale cauze comune ale îmbolnăvirilor şi deceselor. Cadrele didactice suspectează că bolile li s-ar putea trage din faptul că liceul a fost ridicat cu materiale de construcţie aduse din  minele din Bihor, unde se extrăgeau şi materiale radioactive. Elevii par şi ei să fie afectaţi. „În unele clase lipsesc câteodată şi zece elevi. Unii au făcut şi apă la plămâni” afirma dimineaţă un profesor pe holurile liceului. 

Medicul oncolog Suzana Szentesi nu exclude posibilitatea ca bolile din liceu să fie cauzate de radiaţii. „Depinde de nivelul radiaţiilor, de timpul de expunere, de mai mulţi factori. Însă expunerea prelungită la radiaţii, fioe că sursa e aproape sau îndepărtată, este nocivă pentru organism şi poate cauza şi afecţiuni maligne” afirmă specialistul din Spitalul Judeţean.

O echipă de specialişti ai APM  a măsurat ieri nivelul radiaţiilor în liceu fără a găsi însă radioactivitate peste limitele admise. Aceştia au prelevat probe de apă, sol şi vegetaţie. Rezultate probelor urmează să fie făcute publice de instituţie peste cinci zile. “Măsurătorile radiaţiilor la faţa locului nu au relevat nimic ieşit din comun, însă ele nu sunt oficiale, întrucât aparatul Geiger cu care au fost efectuate măsurătorile nu era calibrat” a declarat Elisabeta Bekessy, directorul APM.

Trei morți, doi bolnavi

De la începutul anului școlar, trei profesori de la Grupul Școlar Economic “Gheorghe Dragoș” au fost răpuşi de cancer. Printre ei se numără Dumitru Iura, profesor de educaţie antreprenorială, fostul șef al Casei Corpului Didactic. Acesta a murit după ce maladia i-a distrus întreg sistemul digestiv. Profesoara de biologie Maria Petrușca a murit și ea în circumstanțe asemănătoare, răpusă de cancer la ficat. Ecaterina Balogh s-a îmbolnăvit, suferind o recidivă după un tratament împotriva cancerului încheiat cu succes în urmă cu șase ani. Balogh a fost internată la secția de Oncologie a Spitalului Județean Satu Mare. Un al patrulea profesor, care ne-a rugat să nu-i divulgăm numele, a aflat și el recent că suferă de cancer.

Profesorii vor să plece

Unii profesori îşi pregătesc deja transferul din liceu, speriaţi de moarte.  „E ceva neclar cu îmbolnăvirile astea şi ele afectează foarte mulţi elevi, nu numai pe profesori” ne-a declarat profesorul Cristian Pop.  Directorul adjunct al instituției este de partea scepticilor. „Şi la alte licee au fost îmbolnăviri, nu numai la noi” afirmă Șuta. Elevii au remarcat şi ei dispariţiile profesorilor şi numărul mare de îmbolnăviri din liceu. Roxana Palincaş a declarat că ştie de îmbolnăviri, dar că situația nu o îngrijorează. “Nu cred să fie vreun pericol real pentru noi”, afirmă Palincaș.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite