Satu Mare: Compania de drumuri naţionale mătură comercianţii de pe marginea şoselelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va controla şi taxa comercianţii ilegali de pe marginea drumurilor naţionale ca să strângă bani pentru repararea şi întreţinerea drumurilor. Tarabiştii de la marginea drumurilor sunt hotărâţi să renunţe la afaceri.

Micii comercianţi de la marginea drumurilor naţionale din Satu Mare sunt hotărâţi să-şi închidă afacerile dacă vor fi taxaţi pentru întreţinerea drumurilor de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) din România  În judeţ, un număr de 122 de contracte au fost încheiate cu CNADNR, dar mulţi dintre comercianţii ilegali vor ieşi la stradă abia pe la sfârşitul lunii, când comerţul cu căpuşuni va fi în floare. Majoritatea celor existenţi în momentul de faţă vând plante ornamentale şi produse artizanale.

“Mi-am deschis afacerea acum patru ani. De atunci plătesc foarte multe taxe şi impozite. Pe trimestru, 1000 de lei din profil îi aloc companiei de drumuri. Dacă se vor mări toate costurile, voi fi nevoită să îmi închid afacerea. Vânzarea a scăzut extrem de mult, iar clienţii sunt din ce în ce mai rari”, a declarat Agota Toufalvi, o femeie care vinde produse din ceramică la marginea drumului, în localitatea Ciuperceni. Un caz asemănător este şi cel al societăţii SC Flora Tom SRL din Livada, care are punct de desfacere la marginea DN 19,  din Ciuperceni. Vinde plante ornamentale de mai bine de trei ani. În  această perioadă, vânzările au crecut datorită oşenilor care vin acasă să-şi amenajeze grădinile. “Cu toate acestea, se simte criza financiară. Avem zile bune, dar şi zile cu clienţi puţin. Noi plătim trimestrial o taxă Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Însă nu înţeleg de ce este nevoie de atâtea cheltuieli. Pentru un simplu pod amenajat, dăm o groază de bani”, a spus Ioan Mayiku.

Tot plante ornamentale şi produse artizanale vinde şi Gheorghe Tinc, din Ciuperceni. În afară de impozitul pe venit, el nu plăteşte alte taxe. În momentul în care va fi obligat să dea bani CNADNR-ului, bărbatul este decis să îşi închidă afacerea. “Nu înţeleg de ce vor să ne omoare. Era vorba că vor sprijini micii comercianţi, însă ei ne sufocă cu zeci de taxe. Întreţinerea plantelor mă costă mult.  Voi fi nevoit să renunţ la ea în perioada imediat următoare”, a declarat acesta.

Controale peste controale


Ardelean Petru, directorul Secţiei Judeţene a Drumurilor Naţionale a declarat că nu a primit nicio dispoziţie pentru a demara controale tematice în ceea ce priveşte comercianţii stradali, însă angajaţii din punctele de lucru de pe raza întregului judeţ au ca atribuţie supravegherea oricăror acrivităţi pe drumurile pe care le au în subordine. “Avem şase puncte de lucru pe cele patru drumuri naţionale, iar angajaţii noştri pot amenda cu până la 5000 de lei, comercianţii stradali care nu încheie contracte cu noi”, a declarat Ardelean Petru. Încheirierea unui spaţiu, cu acces direct la un drum naţional, îi costă pe comercianţi 0,64 de euro/metru pătrat pe lună, iar la un drum naţional secundar, ei vor scoate din buzunar 0,39 euro/metri pătrat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite