Satu Mare: Aproape 500 de dosare pe cap de judecător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din luna mai, activitatea Tribunalului Satu Mare este administrată de doar 14 oameni. Din lipsă de cadre, judecătorii vor fi nevoiţi să încalce principiul specializării. Volumul de muncă s-a dublat iar în aceste condiţii, durata de soluţionare a cauzelor creşte.

Judecătorii specializaţi pe civil riscă să ajungă în situaţia de a rezolva cauzele penale şi invers datorită deficienţei mare de personal. Lipsa mare de oameni ar putea da peste cap toată activitatea Tribunalului Satu Mare. Dintr-o schemă de 24 de judecători, în momentul de faţă, curtea de justiţie sătmăreană funcţionează cu 14 oameni, după ce nouă judecători au ieşit la pensie. Până în luna aprilie, Tribunalul a funcţionat cu 18 judecători, însă patru sunt titulari ai deciziilor de pensionare şi aşteaptă eliberarea din funcţie de la CSM, respectiv decretul preşedintelui Traian Băsescu. “Din luna mai funcţionăm cu 14 judecători. Volumul mare de dosare apasă pe schema de personal”, a declarat vicepreşedintele Tribunalului, judecătorul Remus Nemeş.

Doar patru oameni la secţia penală

Un judecător are de instrumentat anual un număr de aproape 500 de dosare, durata de soluţionare întinzându-se la un an. La o schemă de 7 oameni, cât este prevăzut la specializarea penal, au rămas doar patru. Situaţia este la fel de grea şi la civil, unde sunt doar şase judecători. “ Toate acestea duc la dublarea activităţiilor.În primele patru luni s-a ajuns la un număr de 230 de dosare pe cap de judecător. În plus, trebuie asigurat şi serviciul de arestări preventive. Se va ajunge la situaţia în care nu vor mai putea fi întocmite completele de judecată”, a mai decalarat judecătorul Remus Nemeş.

Se va ajunge la încălcarea principiului specializătii judecătorilor

Nu volumul foarte mare îi îngrijorează foarte mult pe judecărori, ci situaţia la care se poate ajunge din lipsă de personal. Există riscul ca judecătorii de pe o anumită specializare să ajungă să rezolve alte cauze. Se va încălca principiul specializătii judecătorilor, iar în situaţii de incompabilitate să rezolve cauze pe alte specializăti. “Ne-am gândit să facem o reorganizare a secţiilor, însă nici aceasta nu este o soluţie viabilă. Cauze pe penal au un specific aparte, iar judecătorilor specializaţi pe civil le va fi extrem de greu să rezolve un proces. Probleme vor fi şi la comercial, unde numărul dosarelor noi a ajuns la 350 în ultimele trei luni, în condiţiile în care acest număr de dosare a fost înregistrat pe tot anul 2008.

Judecătorii îşi pun speranţa în concursul din 31 mai

Cine este vinovat pentru sistemul din justiţia românească? Aceasta este întrebarea care şi-o pun şi judecătorii sătmăreni.”Toată lumea aşteaptă să cadă ceva din cer. Nimeni nu încearcă să găsească soluţii. În aceste condiţii, tot greul se răsfrânge asupra noastră. În data de 31 mai se organizează un concurs, pentru care s-au scos patru posturi. Sperăm să fie ocupate de colegii de la Judecătorie”, a declarat Remus Nemeş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite