Satenii inundati din Agasul de Bacau - uitati de Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De o luna de zile, oamenii se lupta in zadar sa scoata tonele de pietris din case

Case acoperite pe jumatate cu pietris, gradini transformate in mlastini, oameni refugiati la vecini sau rude. Aceasta este situatia pe care o gasesc, la o luna dupa inundatii, cei cativa inimosi care mai sosesc cu ajutoare in comuna Agas din judetul Bacau. "In noaptea de 12 spre 13 iulie, apele Trotusului si cele cazute de pe versanti au distrus vietile a catorva sute de familii. Avem 320 de case afectate de inundatii, din care 114 sunt distruse, iar 16 din care n-a mai ramas nimic", spune Toma Spoiala, primarul comunei. Chiar si dupa atata timp, oamenii inca mai incearca sa recupereze cate ceva din lucrurile luate de ape. "Nu gasesc candelabrele, vasele si aurul care s-au pierdut cand au venit apele. Am descoperit pe culmea de rufe a unui vecin saculetul de panza in care se aflau bijuteriile mele, dar mi-a spus ca era plin doar cu noroi, nu cu aur", povesteste o localnica. Ea spune ca in noaptea de 12 iulie nu a reusit sa ia nimic din casa, nici macar lucrurile de valoare. "Parca ne-a luat Dumnezeu mintile. Nu ne venea sa credem ca vor veni apele si la noi. Macar aurul si camera video daca le luam si tot era ceva. Asa am ramas doar cu hainele de pe noi", spune femeia. A reusit totusi sa salveze vaca, vitica, porcul si cateva gaini din gradina, pe care le-a luat cu ea la cumnata care o gazduieste in aceasta vara. Familia Fulga a pierdut doua case in inundatii. Desi erau refacute si din materiale de constructie trainice, apele le-au luat cu totul. "Una dintre ele a devenit pavaza pentru celelalte case. Este ca un dig in fata apelor pentru locuintele din jur. Daca ati sti cat am muncit pentru casa! Dar mai ales imi pare rau pentru munca fiului meu care a fugit in Grecia pentru a castiga un ban. S-a chinuit sa iasa din tara, a muncit ca un sclav prin tari straine ca sa-si ridice si el o casa si sa ne ajute si pe noi si acum nu mai are nimic. A vazut la televizor comuna filmata din avion si si-a dat seama ca nu a mai ramas nimic din gospodariile noastre. Acum vreau sa fac o poza la locul fostelor noastre case si sa-i trimit pentru a se convinge ca nu mai sunt", spune Maria Fulga. Femeia nu se poate insa apropia de casa. Ii este frica sa nu faca un atac de inima cand va vedea doar daramaturi. "Am incercat si aseara si astazi de dimineata sa ajung acolo, dar pe drum am simtit ca mi se taie picioarele si nu am mai putut merge".
Cei ramasi fara locuinte spera ca vor primi bani de la cei cu dare de mana
Familiile ramase fara case incearca acum sa stranga bani pentru a-si cumpara teren in alta parte. "Nu vrem sa plecam de la noi din sat, dar este greu de gasit un loc sigur. Noi nu eram in pericol si totusi apele ne-au luat totul. Aseara m-am dus sa vad un teren al unei rude, dar este prea aproape de apa si nu vrem sa riscam, asa ca mai cautam. Nu stim cum vom face rost de bani. Ne-au mai adus ajutoare cate 10-15 milioane lei. Poate ca un pic cate un pic vom aduna ceva bani pentru a ne putea lua un teren", spune un localnic. Ajutoare au venit din toate partile, din tara si din strainatate, dar nu si de la Guvern. Oamenii sunt nemultumiti ca autoritatile de la Bucuresti nu par dispuse sa-i ajute. Ei nu vor sa primeasca materiale de constructii drept ajutor. "Avem lemn destul pentru case, dar avem nevoie de bani pentru a ne cumpara terenuri. Noroc cu ajutoarele primite ca altfel nu ne descurcam", spun oamenii. Cei ale caror locuinte au ramas blocate sub tone de pietris incearca de o luna sa-si elibereze casele. "La noi nu vine nimeni sa ne ajute si nu reusim sa scapam de pietre ca sa ne refacem casele", spun oamenii. Primaria nu prea reuseste sa-i ajute pe sinistrati, fondurile de la bugetul local fiind nesemnificative si nici nu are terenuri care sa poata fi date oamenilor pentru a-si construi case. In plus, primarul se plange ca nu a fost ajutat de Guvern. "Am primit apa si alimente. Nici macar un excavator nu a ajuns la noi, totul s-a oprit la Comanesti. A trebuit sa luam niste utilaje din Harghita pentru a scoate noroiul din curtile oamenilor", spune Toma Spoiala. El a precizat ca datoriile acumulate de Primarie dupa inundatii sunt de 14 miliarde lei si mai rau este ca pentru refacerea podurilor luate de ape sunt necesare 120 miliarde lei.
Case daramate langa gradini infloritoare
Oamenii din Agas ale caror case au fost luate de ape se considera ghinionisti. Chiar daca anul trecut s-au mai confruntat cu o inundatie, atunci fiind afectate 58 de case, pagubele nu au fost foarte mari. Acum, Trotusul a facut ravagii, insa nu toate locuintele de pe mal au fost inundate. La fel s-a intamplat si cu apele cazute de pe versanti. Dupa noroc. Alaturi stau case cu doi pereti si o usa suspendata intre doi piloni de sustinere, iar in imediata vecinatate, case care nu au fost atinse de ape. Imaginea este ciudata, comuna avand oaze de cateva case fara ziduri sau ingropate in pietris si alaturi gradini pline cu flori sau cu porumb aproape copt. Cei ramasi fara case alearga disperati dupa ajutoare, iar ceilalti isi vad in continuare de viata, dar cu teama in suflet ca data viitoare vor fi ei cei luati de viitura. Cu atat mai mult cu cat la Primarie un afis mare anunta localnicii ca in aceste zile exista pericol de inundatii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite