Sătenii divorţează mai mult decât orăşenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologii pun fenomenul pe seama migraţiei masive în străinătate a bistriţenilor din zona rurală a judeţului. Comportamentul bistriţenilor în materie de divorţuri este atipic faţă de locuitorii altor judeţe.

Dacă peste tot în ţară numărul divorţurilor la mia de locuitori este mai mare în oraşe decât în zona rurală, în Bistriţa-Năsăud lucrurile stau exact pe dos. Potrivit datelor statistice, anul trecut în satele din judeţ rata divorţurilor a fost de 1,01 la mia de locuitori, în timp ce în cele patru oraşe, acelaşi indicator a fost 0,71. Faţă de tendinţa naţională, de 1,98 la oraşe şi 1,05 la ţară, apetitul bistriţenilor pentru divorţ a rămas totuşi relativ scăzut în 2008.

Avocaţii, psihologii şi sociologii, la unison

„Plecarea unuia sau a ambilor soţi în străinătate este cauza principală a divorţurilor clienţilor mei din ultimii ani”, spune avocatul Dan Molnar. „Şi cred, din experienţa colegilor mei, că se poate generaliza drept principală cauză a divorţurilor din judeţ”, a mai spus acesta.
În condiţiile în care, din Bistriţa-Năsăud s-a plecat masiv din zona rurală, explicaţia diferenţei ar putea fi găsită aici:„S-au dus acolo, au dat peste altcineva, trăiesc alt gen de viaţă şi descoperă că nu mai sunt compatibili cu partenerul din ţară.  Este un scenariu care se repetă parcă la indigo”, a precizat avocatul.
Cei mai mulţi dintre cei care intră în acest tipar au între 30 şi 40 de ani, vârstă la care cred că-şi mai pot întemeia o familie.
Relaţii şubrede
Psihologul Adela Bubu explică resorturile din spatele acestui model de divorţuri: „Acele relaţii în care intervine separarea legală, chiar înainte să plece soţul sau soţia în străinătate erau deja şubrede. Problema este că aceste legături nu satisfăceau echilibrul emoţional spre care tindem. Când nu avem echilibru, îl căutăm în altă parte, chiar şi dacă este vorba de o familie tradiţională, cum sunt majoritatea din mediul rural.”

Cauza: telenovelele

Sociologul Alexandru Uiuiu spune că cercetarea sociologică a migraţiei din străinătate ar putea fi o ipoteză de lucru pentru a explica numărul mai mare de divorţuri din zona rurală. „În Bistriţa-Năsăud a fost un adevărat boom al plecărilor. Exodul a fost mai mare decât în alte judeţe şi nu pentru că sătenii de aici o duc mai rău decât în alte părţi. Au plecat pentru că au văzut că celor care au migrat le merge mai bine”, a precizat acesta.
O altă explicaţie ar fi permisivitatea la schimbare şi inducerea altor valori, după ce modernitatea a intrat masiv la ţară. „Cablul a intrat deja în toate satele, iar în telenovelele la care se uită îndeobşte, divorţul e ceva obişnuit şi oamenii învaţă asta”, a spus Uiuiu.
Sociologul menţionează un studiu privind mutaţiile produse de cablul TV pe care l-a făcut în comuna Şanţ în urmă cu mai mulţi ani: ,,Într-un sat tradiţional de munte, oamenii au ajuns să îşi dorească piscine după ce au văzut la televizor că alţii au”. Asta arată cum modernitatea poate afecta valorile tradiţionale, conchide sociologul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite