Săteni exasperaţi de găinaţ, în Covasna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii din Ozun se luptă cu mirosul insuportabil provenit de la dejecţiile de pasăre aruncate lângă localitatea lor În judeţul Covasna, rar se mai întâlnesc săteni atât de

Localnicii din Ozun se luptă cu mirosul insuportabil provenit de la dejecţiile de pasăre aruncate lângă localitatea lor

În judeţul Covasna, rar se mai întâlnesc săteni atât de supăraţi precum cei din Ozun, care trebuie să suporte, în fiecare zi, mirosul pestilenţial ce provine de la platforma pe care se aruncă, începând din decembrie, mii de tone de dejecţii de pasăre. Primarul comunei este îngrijorat că deşeurile pot afecta şi calitatea apelor din fântâni. Localnicii au început să strângă semnături pe o petiţie care cere desfiinţarea platformei. Dar, dacă reprezentanţii Gărzii de Mediu nu vor lua nicio măsură, ei sunt hotărâţi să-şi facă singuri dreptate.

Până acum s-au adunat peste 500 de semnături. În petiţie, sătenii din Ozun îşi exprimă dezaprobarea faţă de activitatea de depunere a dejecţiilor de pasăre chiar la intrarea în comuna lor. Ei se declară împotriva funcţionării acestei platforme, întrucât mirosul foarte urât, pe care sunt nevoiţi să-l suporte în fiecare zi, le provoacă stări de greaţă şi veritabile crize de nervi. Primarul comunei, Raduly Istvan, crede că dejecţiile de pasăre se vor infiltra în pământ şi vor polua fântânile din apropiere, de unde sătenii se alimentează cu apă potabilă.

Firma nu are autorizaţie de mediu

Raduly Istvan a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Casa de Cultură din Ozun, o adunare, unde aproximativ 200 de săteni s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Prefecturii, ai Direcţiei Agricole, precum şi cu autorităţi sanitar-veterinare şi de mediu. "Când am vorbit cu reprezentanţii Gărzii de Mediu, mi s-a sugerat să las aberaţiile deoparte, că nu ştiu ce vorbesc.

Aceeaşi atitudine au avut-o şi cei de la Prefectură. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna mi-au spus că Abo Farm, firma care transportă dejecţiile pe platforma situată la intrarea în comuna Ozun, nu are autorizaţie de mediu. Fără să respecte nicio procedură, firma respectivă a început pur şi simplu să depoziteze acolo dejecţiile de pasăre", povesteşte supărat Raduly Istvan.

Platforma e veche, dar era pentru bălegar

Cu ani înainte, pe platforma de lângă localitatea Ozun se depozita bălegarul de la ferma de taurine. Deşeurile respective nu miroseau aşa urât şi nici nu se scurgeau. De aceea, localnicii vor acum ca platforma să îşi recâştige vechea destinaţie.

Oamenii povestesc că, înainte de a fi depuse pe platforma din Ozun, dejecţiile de pasăre erau aruncate lângă oraşul Sfântu Gheorghe. "În urma unei amenzi pe care a primit-o firma care transportă găinaţul, ei şi-au mutat activitatea în localitatea noastră. Fiind prieten cu primarul din Sfântu Gheorghe, acesta mi-a spus că şi el a avut mari probleme din cauza lor", a adăugat primarul.

Vor pune găinaţul în drum

Printre locuitori, strângerea de semnături continuă. Acestea vor fi înaintate către instituţiile abilitate din judeţ şi apoi către Ministerul Mediului, dacă va fi cazul. "Dacă până joi nu vor fi trasportate de pe platforma din Ozun toate dejecţiile de pasăre, localnicii vor muta ei înşişi găinaţul, în semn de protest, pe drumul judeţean dintre Ozun şi Sfântu Gheorghe, precum şi în faţa Prefecturii şi a Gărzii de Mediu", a avertizat primarul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite