Satele, miza viitoarelor expansiuni ale băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest moment, în satele şi comunele din România funcţionează doar 1.000 de sucursale bancare. Specialiştii Băncii Naţionale a României spun că în viitorul apropiat, instituţiile de

În acest moment, în satele şi comunele din România funcţionează doar 1.000 de sucursale bancare. Specialiştii Băncii Naţionale a României spun că în viitorul apropiat, instituţiile de credit nu vor mai putea ocoli în planurile lor de dezvoltare unităţile bancare din mediul rural.

Deşi concentrează aproximativ 40% din populaţia României, mediul rural nu a intrat încă în atenţia instituţiilor de credit. Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, spune că mediul rural are un potenţial ridicat de creştere pentru bănci, care merită exploatat la maximum. Momentan, sistemul bancar autohton se confruntă cu un decalaj mare între zona urbană şi cea rurală. Din numărul total al unităţilor care au devenit operaţionale în ultimele 12 luni, doar 3% sunt localizate în sate şi comune.

Singura instituţie de credit care se bucură de o reprezentare mai largă în mediul rural este Casa de Economii şi Consemnaţiuni, care deţine şi cea mai extinsă infrastructură la nivel naţional. În schimb, dintre băncile comerciale, BRD este cea care a dovedit o orientare accentuată spre mediul rural. Oficialul BNR spune însă că, odată cu accesarea fondurilor structurale de către un număr din ce în ce mai mare de persone, va face din segmental rural o zonă din ce în ce mai atractivă pentru băncile comerciale.

85% din sucursalele rurale aparţin CEC

În acest moment, principalele produse de creditare oferite mediului rural sunt destinate achiziţiei de echipamente tehnologice. Însă nu numai potenţialul de creditare va atrage băncile spre extinderea în sate. "Zona rurală prezintă un potenţial ridicat de economisire. Depozitele astfel atrase ar putea constitui pe viitor resurse imporante, mai ales dacă liniile de credit de la băncile-mamă se vor reduce", spune Valentin Lazea, economist-şef al BNR.

În mediul rural există puţin peste 1.000 agenţii, din care mai mult de 85% revin CEC. Mediul rural este cu atât mai important, cu cât mai mult de o treime din românii care lucrează în străinătate sunt de aici, iar sumele transferate de aceştia se ridică în fiecare an la câteva miliarde de euro.
(Alexandra Tămăşan)

>> Zona rurală prezintă un potenţial ridicat de economisire
Valentin Lazea,
economist-şef al BNR

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite