Şase mii de oameni au vizitat o piscină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştenii s-au călcat în picioare să viziteze vila Dante
Bucureştenii s-au călcat în picioare să viziteze vila Dante

Pe o căldură infernală, bucureştenii s-au călcat în picioare să viziteze vila despre care Victor Ponta a spus săptămâna trecută că este a lui Traian Băsescu.

Vestea că Guvernul a decretat „ziua porţilor deschise la vila Dante", concomitent cu referendumul pentru demiterea preşedintelui, a prins la populaţia trecută de prima tinereţe. Pensionarii bucureşteni s-au strâns ieri, în faţa vilei Dante, din cartierul bucureştean Primăverii. Cu o oră înainte de deschiderea porţilor, câţiva bătrâni au huiduit-o şi au agresat-o verbal pe Ioana Băsescu, fata cea mare a preşedintelui suspendat.

Aceasta a ieşit din curtea Vilei Lac 3 şi a fotografiat mesajele scrise pe trotuar în noaptea de sâmbătă spre duminică: „Welcome. Vila lui dottore Ponta. Dante nu a plagiat". Ioana Băsescu a fost observată de o pensionară, care i-a strigat „Scroafa dracului", în timp ce câţiva bărbaţi strigau „Unde e banii noştri? Banii! Dă-ne banii!". Jandarmeria nu a intervenit în niciun fel în acest incident. A intervenit însă, câteva ore mai târziu, în conflictul dintre un jurnalist de la ziarul „România liberă" şi mulţimea care aştepta să intre în vila Dante. Jurnalistul a fost reţinut de Jandarmerie după un schimb de replici cu cetăţenii, dar a fost eliberat la scurtă vreme, fără niciun avertisment, întrucât nimeni n-a vrut să depună vreo plângere. Jurnalistul a spus însă că va depune plângere împotriva Jandarmeriei.

Aproximativ şase mii de oameni au venit la vila Dante să vadă cu ochii lor luxul în care se lăfăie Băsescu. Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că vila Dante a fost renovată pentru Băsescu, urmând ca acesta să o folosească după terminarea mandatului. Costurile lucrărilor ar depăşi un milion de euro. Premierul nu a prezentat, însă, nicio dovadă în acest sens.

„O să am ce înjura toată ziua"

În mare parte, vizitatorii au fost pensionari. Căldura de 40 de grade Celsius, la umbră, nu i-a ţinut în case, chiar dacă au fost şi câţiva care au cedat. Un echipaj SMURD i-a îngrijit pe cei care au leşinat după lunga aşteptare la coadă, în dogoarea soarelui. Un bătrân de 76 de ani era foarte mâhnit că a leşinat în timpul turului prin camere, chiar înainte să vadă piscina.

Vila Dante a devenit, probabil, cea mai vizitată casă din România. Oamenii au luat ca suvenir pietricele ornamentale, au încercat piscina cu degetele de la picioare şi au comentat cu poftă. „Piscina asta e cât apartamentul nostru - o să am ce înjura toată ziua", „Ia uitaţi-vă, ce pat mare!", „Căsoiul ăsta consumă 600 de kilowaţi pe oră. Fantastic, bă!" „Dar crama, crama unde este? Unde bea el?".

Curiozitatea tipic românească de a vedea ce au alţii prin casă a blocat în unele momente vila - pur şi simplu nu se mai putea înainta, cu tot efortul depus de angajaţii RA-APPS de a crea un flux continuu. Unii au văzut pentru prima dată, de-adevăratelea, un jacuzzi şi au spus cuvinte greu de reprodus la vederea complicatului agregat.

Vila Dante, de trei ori mai interesantă decât „Antipa"

Cel mai atractiv muzeu din Bucureşti - Muzeul naţional de istorie naturală „Grigore Antipa" - recent renovat, nu adună în zilele de weekend mai mult de 2.000 de vizitatori. Vila Dante a strâns ieri de trei ori mai mulţi curioşi, având avantajul că intrarea a fost liberă, iar oamenii s-au simţit mai bine să înjure şi să scuipe decât să admire şi să înveţe.

„Dante nu a plagiat"

La fel de discutabilă ca instituirea „zilei porţilor deschise la vila Dante" a fost şi iniţiativa persoanelor din anturajul lui Traian Băsescu de a posta mesaje pe gardurile care despart vila Dante de vila Lac 3 - cea în care domiciliază preşedintele. Cei care au venit ieri pe strada Turgheniev au putut vedea bannere pe garduri, graffiti şi mesaje pe asfalt: „Vila lui Dottore Ponta" şi „Dante nu a plagiat". Acestea au aprins spiritele susţinătorilor USL, care au încercat să le şteargă sau să le dea jos.

Dante nu a plagiat

Duplicitatea şefului RA-APPS

Georgian Gabriel Surdu s-a bâlbâit când a venit vorba despre Vila Dante şi destinaţia ei. Iniţial, directorul RA-APPS a emis un document prin care a spus că nu s-a primit nicio solicitare de la şeful statului pentru ca Vila Dante să fie renovată pentru ca ulterior să fie locuită de Traian Băsescu. Acelaşi răspuns l-a dat şi în 2011, atunci când s-a lansat prima dată zvonul că vila este în pregătiri pentru un fost şef de stat.

Săptămâna trecută, prim-ministrul Victor Ponta a afirmat că are date certe cum că Vila Dante îi este destinată lui Băsescu, dar n-a prezentat nicio dovadă. A doua zi însă, în mod ciudat, directorul RA-APPS a dat un răspuns cu care a încercat să-l salveze pe premier. Surdu a emis o comunicare către Secretariatul General al Guvernului prin care a precizat că „din aprilie 2011 (...) Vila Dante a fost gândită ca o viitoare reşedinţă pentru un fost şef de stat".

Şmecheri cu datorii în vilele statului

Locuinţele RA-APPS sunt ocupate de foşti demnitari care au uitat să mai achite chiriile, ajungând la datorii mari către regie. Printre aceştia se află Lidia Ştefănescu Niculescu Mizil, mama deputatei Oana Niculescu Mizil. Ea nu a mai plătit în ultimii ani chiria majorată şi a fost dată în judecată de RA-APPS, care a solicitat evacuarea şi plata unor restanţe de 252.000 de lei. Un alt chiriaş este fostul ministru adjunct al Ministerului Industriei înainte de 1989, Alexandru Stănescu, care locuieşte într-un imobil de pe Aleea Alexandru nr. 44 din Bucureşti. Restanţele la această locuinţă se ridică la 32.000 de lei. Ion Zipis, adjunct al ministrului Finanţelor în Guvernul Roman din 1990, locuieşte şi el într-o casă de protocol şi are datorii de 10.000 de lei.

Alţi chiriaşi din vilele şi apartamentele din proprietatea RA-APPS nici măcar nu mai au dreptul să le locuiască, dar încă se află în aceste case. Unul dintre cei cu care regia se află în litigiu este Costică Leu, care a făcut parte din primul guvern postdecembrist condus de Petre Roman, fiind secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Acesta are restanţe de 8.000 de lei la plata chiriei. RA-APPS are de recuperat restanţe şi de la Joiţa Tănase, fost procuror general al României, care a acumulat datorii de 23.000 lei, pentru un apartament din zona Unirii.

Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman, locuieşte într-o vilă în cartierul Primăverii. Ea este nemulţumită că i-a fost mărită chiria şi crede că prin această majorare statul vrea să o scoată din locuinţă. În decembrie 2010, familia Roman acumulase restanţe la plata chiriei de 800.000 de lei. Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru în Guvernul Roman, ocupă o vilă de lux cu nouă camere din cartierul Primăverii. Contractul de închiriere a expirat, iar datoriile au ajuns la 450.000 de lei. Voican Voiculescu  a dat în judecată statul român pentru a nu fi evacuat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite