Sarkozy trădează acordul de la Bali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politica nucleară a preşedintelui Franţei a stârnit nemulţumirea organizaţiilor ecologiste europene La Paris au avut loc proteste faţă de proiectele nucleare ale Franţei. Guvernul a

Politica nucleară a preşedintelui Franţei a stârnit nemulţumirea organizaţiilor ecologiste europene

La Paris au avut loc proteste faţă de proiectele nucleare ale Franţei. Guvernul a fost acuzat că nu respectă voinţa poporului şi mediul înconjurător.

Aproximativ 7.000 de persoane s-au strâns zilele trecute în Piaţa Republicii din Paris pentru a aduce la cunoştinţă liderilor europeni că nu sunt de acord cu politicile energetice bazate pe exploatarea centralelor nucleare.

Mai multe organizaţii antinucleare, din care au făcut parte delegaţii din treizeci de ţări europene, au profitat de lucrările lansate la Paris de conferinţa "Uniunii pentru Marea Mediterană" ca să-şi exprime dezacordul în privinţa planurilor nucleare ce sunt încurajate de guvernul francez.

"Preşedintele Sarkozy i-a invitat pe şefii de stat europeni să vândă energie nucleară în toată lumea", a spus Alain Rivat, purtătorul de cuvânt al uneia dintre organizaţiile participante la protest, citat de France Press.

Protestatarii le cer, în special autorităţilor europene, să renunţe la energia nucleară şi să ia aminte la avertismentele lansate de specialişti cu privire la schimbările climatice. Varianta propusă de aceştia o constituie energiile regenerabile şi politicile bazate pe economia de energie.

Greanpeace s-a suit pe Turnul Eiffel

Această manifestaţie a avut loc după ce preşedintele Sarkozy a anunţat pe 3 iulie construirea unui al doilea reactor nuclear pe teritoriul Franţei.

Cu puţin timp în urmă, în localitatea Tricastin a avut loc un accident nuclear, în urma căruia au fost scurgeri de uraniu, motiv pentru care francezii sunt şi mai înverşunaţi faţă de politica energetică a preşedintelui lor. Odată cu cei peste 7.000 de manifestanţi, au protestat şi 12 militanţi Greenpeace, ce au înfăşurat spaţiul dintre primul şi al doilea etaj al Turnului Eiffel într-o banderolă de 15 metri pe care trona un logo cu mesaj antinuclear.

Într-un comunicat de presă, membrii organizaţiei ecologiste îl criticau pe preşedintele Sarkozy că promovează energia nucleară şi că nu respectă angajamentul pe care l-a luat la Bali, în numele Franţei, şi anume acela de a rezolva criza energetică protejând mediul şi încurajând dezvoltarea energiilor regenerabile.

Germania se declară împotriva energiei nucleare

Guvernul german plănuieşte să construiască 30 de parcuri eoliene până în 2030, într-un moment în care preţul mondial la energia electrică se află într-o continuă creştere.

Ministrul german al transporturilor şi energiei, Wolfgang Tiefensee, a declarat că acest plan a fost elaborat pentru a permite obţinerea a 25.000 megawaţi numai din energia eoliană şi că acest tip de energie este preferat celui care provine de la centralele nucleare.

Centralele eoliene nemţeşti vor fi amplasate în Marea Nordului şi în Marea Baltică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite