Sare şi piper

0
Publicat:
Ultima actualizare:

bătrânul continent, încă din antichitate, probabil importat din Orient de ostaşii lui Alexandru cel Mare. Cert este că, în anul de graţie 408, regele Alaric, conducătorul barbarilor

bătrânul continent, încă din antichitate, probabil importat din Orient de ostaşii lui Alexandru cel Mare. Cert este că, în anul de graţie 408, regele Alaric, conducătorul barbarilor vizigoţi, cerea Romei supuse un tribut de 3000 de saci cu piper, avere, pe atunci, inestimabilă. O dovadă nu numai că Alaric avea gusturi rafinate, ci şi că, pe atunci, preţul piperului era fabulos. În Evul Mediu, veneţienii, portughezii şi olandezii, care deţineau monopulul comerţului cu mirodenii aduse din Asia, îl cântăreau în aur. Cine a spus că lucrurile mărunte pot fi ignorate?

Muşchi de vită cu piper şi arpagic
Pentru 4-6 porţii
Ingrediente: 800 g muşchi de vită, 1 lingură boabe de piper negru, 1 linguriţă boabe de coriandru, 1/2 linguriţă sare marină, 1 foaie de dafin, 1 lingură unt, 250 g arpagic (sau cepe mici), 2-3 linguri miere, 3 crenguţe cimbru, 500 ml vin roşu sau zeamă de carne, piper proaspăt măcinat
Mod de preparare: Muşchiul de vită se spală, se zvântă. Se pun boabele de piper, coriandrul şi sarea într-o piuliţă şi se pisează bine. Se freacă muşchiul de vită cu condimentele pisate, se pune într-o tigaie, se rumeneşte pe ambele părţi în untul topit, apoi se aşază într-o tavă, se pune deasupra foaia de dafin, se acoperă cu folie de aluminiu şi se lasă să se frigă în cuptorul încins, la foc potrivit, 40 de minute. Între timp, arpagicul se curăţă şi se prăjeşte în grăsimea din tigaie. Se adaugă mierea şi cimbrul mărunţit şi se lasă să se caramelizeze circa 5 minute. Se toarnă vinul roşu şi se lasă să dea în clocot. Se condimentează sosul cu sare, piper. Se scoate carnea din cuptor şi se mai lasă 5 minute în folie. Se taie apoi în felii groase de 3-4 cm şi se serveşte cu sosul de arpagic.

ştiaţi că?
Boaba de piper este un fruct, nicidecum o sămânţă, cum cred unii. În interiorul boabelor se găsesc seminţele din care poate creşte un nou arbust.
Dacă doriţi să ne împărtăşiţi gândurile dvs sau o reţetă din repertoriul dvs culinar, scrieţi-ne pe adresa redacţiei: Adevărul, rubrica "Reţeta zilei", Piaţa Presei Libere nr.1, Bucureşti, sect. 1. Cele mai bune reţete vor fi premiate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite