Sârbii recunosc că au poluat Dunărea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

apelor uleioase din locul încărcare-descărcare a făcut scăpată în fluviul Dunărea o mare cantitate de produse petroliere. În cursul verificării au fost efectuate recoltări de apă din

apelor uleioase din locul încărcare-descărcare a făcut scăpată în fluviul Dunărea o mare cantitate de produse petroliere. În cursul verificării au fost efectuate recoltări de apă din fluviul Dunărea în 3 profile, şi anume în locul evacuării materialelor uleioase aval şi amonte la circa 100 de metri. Comisia a dispus ca pentru îndepărtarea poluării existente şi aducerea în stare de funcţionare a combinatului să fie angajată o echipă specializată care să execute măsurile dispuse în timpul verificării. În plus vor fi luate toate măsurile pentru îndepărtarea posibilităţii apariţiei unor noi situaţii accidentale, măsuri care vor fi transmise părţii române. "Cred că au fost deversate în Dunăre în jur de 200-300 tone produse petroliere a căror compoziţie urmează a fi stabilită în laborator. La această dată, pe Dunăre mai acţionează şi 2 nave de la Ministerul Transporturilor. Nu vă pot spune costurile operaţiunii de depoluare, dar numai un kilogram de material absorbant costă 3,5 euro, în condiţiile în care noi am folosit tone. Pe cale diplomatică, vinovaţii vor trebui să plătească şi se poate ajunge şi la sancţiuni băneşti. Important este că partea sârbă şi-a recunoscut vina şi începe să colaboreze", a declarat ministrul Sulfina Barbu. Directorul general de la Administraţia Naţională Apele Române, Mădălin Mihailovici, a explicat că poluarea s-a produs în două etape şi nu ştie dacă a fost intenţie sau nu, însă consideră "gestul sârbilor" ca fiind cel puţin incalificabil. "Cred că iniţial au avut o fisură, ceva la unul din tancurile petroliere, iar peste noapte au vrut să transvazeze în alt recipient. Şi vasul acela a cedat şi aşa s-au scurs produse petroliere şi a doua zi. Când i-am sunat susţineau că poluarea nu provine de la ei până când i-am prins cu mâţa-n sac şi a trebuit să recunoască. Tehnic vorbind, şi îmi asum aceste afirmaţii, gestul lor este cel puţin incalificabil", a precizat directorul Mădălin Mihailovici.

Navigaţie
Traficul fluvial, închis
Pata de petrol de pe Dunăre poate ajunge în 2-3 zile în Olteniţa, eforturile autorităţilor fiind concentrate pentru ca poluarea să nu ajungă până în Deltă. Secretarul de stat în Ministerul Mediului pe probleme de ape, Lucia Ana Varga, a explicat că se acţionează în toate cele trei puncte, pentru a diminua impactul poluării. Ea a precizat că, deocamdată, nu a fost primită nicio reacţie din partea Bulgariei, după ce partea română a avansat o propunere de colaborare. La acest moment, pata de petrol se întinde pe o lungime de 54 km şi are o lăţime de 300 m. "Deocamdată s-au constatat urme de poluare pe teritoriul românesc în zona Corabia - Cetate", a explicat Lucia Varga. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Oana Marinescu, a precizat că toate demersurile autorităţilor urmăresc ca pata de petrol să nu ajungă în Delta Dunării. Ministrul mediului, Sulfina Barbu, a anunţat că traficul pe Dunăre ar putea fi închis temporar, ca urmare a barajelor puse pentru oprirea peliculei de petrol.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite