Sărbători în tihnă la mănăstiri şi pensiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pachet de servicii pentru pelerini costă 650 lei şi include, pe lângă masă şi cazare, şi vizite de culturalizare. Pentru fiecare creştin, Crăciunul este o sărbătoare fascinantă! De

Un pachet de servicii pentru pelerini costă 650 lei şi include, pe lângă masă şi cazare, şi vizite de culturalizare.

Pentru fiecare creştin, Crăciunul este o sărbătoare fascinantă! De veacuri, generaţii după generaţii păstrează în memoria afectivă legendele care vorbesc despre Naşterea Domnului, iar salba de datini şi obiceiuri, adunate în jurul acestei sărbători a bucuriei, ne luminează speranţele.

Un Crăciun de neuitat, petrecut în spiritul tradiţiilor româneşti, se poate sărbători în mănăstiri, după orânduiala monahală. Biroul de Pelerinaj al Patriarhiei Române organizează anul acesta un periplu prin câteva mănăstiri în inima Olteniei. Pelerinii vor trăi bucuria de a întâmpina noaptea de Crăciun la Mănăstirea Polovragi, o fortăreaţă a credinţei româneşti. Pelerinajul începe pe 24 decembrie. În drum spre Mănăstirea Polovragi se vor face câteva popasuri pentru meditaţie şi rugăciune.


Primul va fi la Mănăstirea Govora, aşezământ monahal, amplasat pe raza comunei Mihăieşti, la 18 km de Râmnicu Vâlcea şi la şase km de Băile Govora. Al doilea popas va fi la Mănăstirea Dintr-un Lemn, situată la aproximativ 25 km de municipiul Râmnicu Vâlcea. Lăcaşul a fost ridicat în secolul al XVI-lea, în cinstea icoanei Maicii Domnului, descoperită de un călugăr în scorbura unui stejar secular.


Pelerinii vor vizita şi Mănăstirea Surpatele, ce datează din secolul al XVI-lea, unde pot admira un tablou rar întâlnit în iconografia bisericească "Împărţirea hainelor lui Iisus".

Vecernia Mare la Programul zilelor de sărbătoare

În dimineaţa de Crăciun, pelerinii care vor să se împărtăşească sunt aşteptaţi în biserica mănăstirii cu agheasmă şi anafură. Pentru masa festivă, organizatorii au pregătit bucate tradiţionale: cârnaţi de casă la tigaie, caltaboş, tobă de casă.

Urmează ciorba specifică cu ardei iute, apoi sarmalele cu mămăliguţă şi desert. Ca băuturi se servesc: ţuică de Horezu fiartă, vin, cafea şi apă minerală. Apoi se vizitează Cheile Olteţului şi Peştera Polovragi. Seara este pregătită o cină cu bucate alese, din care nu lipsesc salata de boeuf şi preparatele din carne de porc.

A doua zi de Crăciun, pelerinii vor participa la Sf. Liturghie de hram, la Mănăstirea Tismana - cel mai vechi aşezământ monahal din Ţara Românească. Aici sunt moaştele Cuviosului Nicodim de la Tismana, venit aici prin chemare divină să ridice o mănăstire. Oaspeţii vor servi aici un prânz cu bunătăţi, iar apoi vor vizita Casa Memorială Hobiţa, a sculptorului Brâncuşi.


Masă cu peşte la Mănăstirea Bistriţa

În a treia zi de sărbătoare, pelerinii vor participa, la Mănăstirea Bistriţa, la Sf. Liturghie, închinată Sf. Arhidiacon Ştefan. Gazdele vor pregăti pentru ei o masă de prânz cu delicioase preparate din peşte. De aici, pelerinii se vor îndrepta spre Catedrala Episcopală din Râmnicu Vâlcea.

De aici, în drum spre Bucureşti, se mai face un ultim popas, la Mănăstirea Trivale, din municipiul Piteşti. Întregul pachet de servicii costă 650 de lei. Pentru persoanele interesate mai oferă găzduire în regim de arhondaric mănăstirile: Dintr-un Lemn, Hurezi, Tismana, Bistriţa şi Arnota.

Pensiuni unde mai puteţi găsi locuri libere

1. Perla Carpaţilor, din localitatea Moeciu de Sus, judeţul Braşov. Pensiunea este aşezată într-o zonă superbă, înconjurată de munţi şi pădure. Gazdele pun la dispoziţia turiştilor camere cu baie proprie, televizor, o bucătărie profesională, terasă mare cu grătar, teren de sport şi loc de parcare pentru maşină. Oaspeţii vor avea pe masă bucate tradiţionale din carne de porc, totul la preţul de 270 de lei pe zi.


2. Pensiunea Dornelor, situată în localitatea Vatra Dornei, judeţul Suceava. Oaspeţii vor beneficia de camere duble, televizor, baie proprie, bucătărie, la preţul de 160 de lei cu micul dejun inclus.


Masa sărbătorească va avea un meniu cu produse specifice de Crăciun, la preţul de 70 Ron de persoană.
3. Pensiunea Giurgi este situată în localitatea Poienile Izei, în judeţul Maramureş. Staţiunea se află la o distanţă de 40 km de Sighetu Marmaţiei. În preajma pensiunii există două pârtii de schi, Borşa şi Cavnic. Gazdele oferă camere moderne şi camere rustice. Pentru patru nopţi, masa de Crăciun, plus o altă masă, specifică zonei, turiştii trebuie să plătească 550 de lei.

Mănăstirea Polovragi

Înainte de a păşi pragul Mănăstirii Polovragi, pelerinii sunt aşteptaţi la cina de post: ciuperci cu mămăliguţă, sarmale de post, ţuică fiartă şi apă de izvor. Doritorii pot asista la Vecernia Mare, la slujba Litiei (se binecuvântează pâinea, vinul şi untdelemnul) şi la Slujba de Utrenie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite