Sărbători Pascale, altfel decât la grătare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Români din mai multe colţuri ale ţării au petrecut prima şi a doua zi de Paşte după tradiţii păstrate din străbuni. Obiceiuri mai puţin cunoscute, precum stropitul fetelor sau

Români din mai multe colţuri ale ţării au petrecut prima şi a doua zi de Paşte după tradiţii păstrate din străbuni.

Obiceiuri mai puţin cunoscute, precum stropitul fetelor sau împodobitul porţilor lor, împuşcatul cocoşului, spălatul pe faţă cu apă în care sunt puse ouă roşii, au fost respectate cu sfinţenie. Nici tradiţiile legate de cei care nu mai sunt nu au fost uitate.

Stropitul fetelor, în comunităţile arădene

În prima zi a Paştelui, porţile fetelor din mai multe sate arădene au fost împodobite cu crengi de brad. A doua zi, băieţii, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, au mers la stropit şi au fost răsplătiţi cu ouă roşii şi câte o batistă. Obiceiul exprimă exuberanţa şi bucuria veştii Învierii Domnului. În alte localităţi, tinerii au mers la casa fetelor de măritat pentru a le stropi cu parfum.

Braşovenii "împuşcă cocoşul"

Un obicei din Braşov este cel al "Împuşcatului cocoşului", care însufleţeşte întreaga comunitate din localitatea Apaţa, în prima zi de Paşte. Ieri, după slujba de la biserică, un alai format din localnici, copii îmbrăcaţi în costum, însoţiţi de fanfara din comună, s-a îndreptat spre marginea satului către un panou pe care este desenat un cocoş, iar în mijloc, ţinta de ochire. Copiii aliniaţi în faţa ţintei au spus versuri şi cântece ce constituie "judecarea" cocoşului. Apoi, fiecare băiat a tras la ţintă de trei ori, cel mai bun ţintaş fiind răsplătit.

Botoşănenii nu ciocnesc ouă roşii în prima zi de Paşte

Taraf de lăutari la morminte

Cimitirul din localitatea mehedinţeană Iloviţa a răsunat ieri de muzică. O formaţie de lăutari a cântat, la fiecare mormânt, doine, dar şi cântece de voie bună. Obiceiul locului spune că în acest fel se aduce "cinstire şi bucurie" celor trecuţi la cele sfinte. Preotul comunei, Petre Mihai, ne-a spus că acest obicei popular cu muzică la cimitir în a doua zi de Paşte trebuie interpretat ca o bucurie a Învierii lui Cristos, şi nu altcumva. În Focşani, judeţul Vrancea, romii au respectat şi ei obiceiurile străbune legate de cei care nu mai sunt şi au mers la mormintele celor dragi cu vin şi mâncare. "Asta e tradiţia la noi. De Înviere trebuie să se ospăteze şi morţii noştri, nu numai noi, cei care trăim. Venim cu lumină la morminte, dar şi cu mâncare şi vin din belşug", ne-a declarat unul dintre localnici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite