Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Praznicul de astazi este oranduit pentru Soborul Sfintilor Arhangheli - Mihail si Gavriil, Mai-Marii voievozilor lui Dumnezeu. Spre deosebire de sfinti, Arhanghelii sarbatoriti astazi nu sunt persoane

Praznicul de astazi este oranduit pentru Soborul Sfintilor Arhangheli - Mihail si Gavriil, Mai-Marii voievozilor lui Dumnezeu. Spre deosebire de sfinti, Arhanghelii sarbatoriti astazi nu sunt persoane canonizate, odata cu trecerea la cele vesnice. Ei sunt recunoscuti de crestinatate ca ingeri - povatuitori ai oamenilor, capetenii ale cetelor ingeresti si mijlocitori ai lui Dumnezeu. Se crede ca la originea sarbatorii, care dateaza din secolul V, a stat sfintirea unei biserici, inchinata Sfantului Arhanghel Mihail de imparatul roman Arcadicus (395-408) din Constantinopol. Ulterior, in calendare a fost pomenit si Sf. Arhanghel Gavriil si sarbatoarea s-a extins la tot soborul ingerilor. Potrivit etimologiei ebraice, arhanghel inseamna inger din vechime. In scriptele religioase, Mihail (Mi-chael) se traduce "Cine-i ca Dumnezeu". Arhanghelul Mihail este considerat protectorul ostirii crestine. De aceea este reprezentat in iconografia ortodoxa si in costum de soldat, ce poarta in mana o sabie. Celalalt Arhanghel, Gavriil (Gabr-i-el), al carui nume se traduce "Aparatorul meu este Dumnezeu", este considerat mesagerul vestilor bune.
In calendarul popular, sarbatoarea Arhanghelilor tine trei zile. In acest interval, credinciosii care spera sa li se implineasca o dorinta se roaga Arhanghelilor. Tot in aceste zile se aprind lumanari la morminte si se dau de pomana rudelor decedate - vin nou, placinte, colaci, fructe si coliva!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite