Sărăcie absolută pentru 2,5 milioane de italieni - Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Vizita preşedintelui Napolitano la Torino, polemica pe marginea duratei crizei economice şi decizia Tribunalului Sportiv care obligă echipa Juventus Torino să dispute o partidă cu casele de bilete închise sunt pricipalele subiecte abordate de presa italiană astăzi. În plan secundar un raport al Instutului Naţional de statistică care vede 2,5 milioane de italieni sub limita sărăciei şi participarea forţelor de dreapta la sărb

 „Napolitano apără Constuiţia: nu este o rămăşiţă de pe urma războiului” titrează „La Repubblica”. Preşedintele Republicii, Giorgio Napolitano, aflat la Torino pentru câteva zile a avut mai multe intervenţii legate de evenimentele „calde” din Peninsulă. Printre afirmaţiile redate generos de către ziarişti: „Constituţia nu poate fi încălcată doar cu scuza unei guvernări mai bune” şi „echilibrul puterilor în stat nu poate fi dereglat în numele mandatului cu care a fost învestit un guvern”.

Sărăcie absolută pentru 2,5 milioane de italieni” scrie „Il Giornale”. Publicaţia redă cel mai recent raport al Institului Naţional de Statistică al Italiei (ISTAT) care relevă că 2,5 milioane de italieni (975.000 de familii) trăiesc în condiţii economice de o „dificultate extremă”. Procentual este vorba despre 4,1% dintre familiile italiene. Fenomenul este mai concentrat în Sud (5,8%), urmat de Nord (3,5%). În partea centrală a Italiei sunt considerate extrem de sărace 2,9% dintre familii. Limita de venit sub care ISTAT consideră că se trăieşte în sărăcie variază între 520,18 euro (pentru un oraş din Sud) şi 724,28 euro (pentru o metropolă din Nord).

Nu este vorba de rasism aici, este doar prostie”, preia aceeaşi publicaţie declaraţiile antrenorului echipei Inter, Mourinho, legate de insultele adresate jucătorului de culoare Balotelli de către galeria Juventus. În urma scandărilor rasiste din timpul derby-ului Juventus-Inter, următoarea partidă a echipei Juventus se va disputa cu tribunele goale. Legat de comportamentul suporterilor, „Special One” a spus că nu e vorba de rasism ci de prostie: „Este reacţia celor care aşa înţeleg să se răzbune dacă le dai echipei lor un gol”.

FMI reface calculele, criza economică «va costa» 4.000 de miliarde de dolari” scrie „Il Tempo”. Hemoragia  devalorizărilor financiare care loveşte acum băncile va depăşi astronomica cifră de 4.000 de miliarde de dolari, precizează Fondul Monetar Internaţional. Previziunea economiştilor vine la doar două zile după ce preşedintele Confederaţiei Industriaşilor Italieni, Emma Marcegaglia, a declarat că efectele crizei sunt pe terminate.

Voi fi la Onna (Abruzzo) pe data de 25 Aprilie” preia „La Stampa” declaraţia premierului Berlusconi legată de sărbătorirea „Rezistenţei”. Italia sărbătoreşte pe 25 aprilie eliberarea de sub fascism, iar acest moment a fost de-a lungul timpului celebrat în mod particular de către forţele de stânga. În acest an, Berlusconi a decis să participe la sărbătoarea abolirii fascismului printre ruinele oraşului Onna, cel mai afectat de cutremurul din Abruzzo.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite