Sărac şi sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de opinie INSOMAR, publicat în urmă cu câteva zile. 84% din repondenţi spun că preferă "sănătate bună şi bani puţini" decât o "posibilă îmbolnăvire în regim de muncă multă şi foarte

de opinie INSOMAR, publicat în urmă cu câteva zile. 84% din repondenţi spun că preferă "sănătate bună şi bani puţini" decât o "posibilă îmbolnăvire în regim de muncă multă şi foarte bine plătită".
Dar, cu toate astea, tot românul care munceşte pe bani puţini înjură printre dinţi când stă dimineaţa în staţia de autobuz iar alţii merg liniştiţi în maşinile lor, mai ieftine sau mai scumpe.
Tot românul se uită invidios la vitrinele cu haine scumpe. Nu şi le poate permite însă. Fiecare se plânge că n-a mai fost într-un concediu adevărat de pe vremea lui Ceauşescu. şi, cu toate acestea, românul nu vrea să se streseze. Nu vrea să rişte, nu vrea să muncească mai mult. Că îşi strică sănătatea. Munca însă se pare că îl sperie pe român. Lipsa banilor, grija că ar putea ajunge să nu aibă bani să îşi cumpere ceapă din piaţă, este şi ea stresantă. Dar, cu toate astea, românii preferă stresul sărăciei celui al muncii. Oricum, nu vine nimeni să te întrebe în timp ce mergi pe stradă dacă vrei să pleci de la slujba ta la alta cu mult mai mult stres, dar plătită mult mai bine. Ajungi să câştigi mult după ani de muncă şi ani de stres, în care leafa nici măcar nu e prea mare. Ani în care îţi construieşti o carieră, sperând că vei ajunge cândva ceea ce îţi doreşti, că vei ajunge să câştigi mult şi să îţi permiţi multe. Muncă multă, stres mult, bani mulţi reprezintă culmea, capătul drumului. şi dacă românii nu sunt interesaţi de scopul final, la care nu ştii sigur că vei ajunge vreodată, cum ar fi răspuns oare la întrebarea: ce preferaţi: o slujbă fără stres, dar cu bani puţini sau o slujbă tot cu salariu mic, dar cu multă muncă şi perspective mari? Atunci de ce ne mai mirăm că în România aproape nu există clasă de mijloc? Cetăţeanului carpato-danubiano-pontic îi place stabilitatea. Să stea liniştit la slujba lui.
Poate însă că românii care muncesc acum în străinătate, care au riscat plecând la o muncă stresantă şi nesigură şi care văd în jurul lor altă lume, alţi oameni şi alte idealuri vor răspunde altfel la această întrebare. Alte rezultate au chiar de pe acum sondajele făcute pe internet. Potrivit acestora, o treime sau uneori chiar mai mult din repondenţi preferă un loc de muncă mai bine plătit, dar mai stresant. Dar cei care participă la sondajele de pe internet intră deja într-o altă categorie. Până când românii vor vrea să rişte să muncească, putem plânge în continuare după concediile de pe vremea lui Ceauşescu, să îi înjurăm printre dinţi pe cei care merg la serviciu cu maşina, stând însă la locul nostru liniştit de muncă, fără stres şi foarte mulţi bani la leafă. Nu e nimic nou în opţiunile românilor. Ce e nou însă e faptul că au trecut 16 ani de la Revoluţie şi prea multe au rămas neschimbate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite