Sarabanda rachetelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştirea distrugerii de către chinezi, cu ajutorul unei rachete lansate de la sol, a unui satelit meteorologic propriu, ieşit din uz, a reaprins brusc speculaţiile cu privire la "războiul

Ştirea distrugerii de către chinezi, cu ajutorul unei rachete lansate de la sol, a unui satelit meteorologic propriu, ieşit din uz, a reaprins brusc speculaţiile cu privire la "războiul stelelor", care ar fi pe punctul să devină din nou actual. Vom asista la o resuscitare a acestui proiect, din cauza căruia economia sovietică a ieşit sleită, ceea ce a dus la implozia URSS? Puţin probabil, pentru că Beijingul nu dispune de mijloacele tehnice supersofisticate şi nici de resursele financiare colosale în vederea construirii în cosmos de platforme pentru lansarea de rachete, în vreme ce Washingtonul şi Moscova nu dau semne că ar scoate de la frigider planurile, demne de SF, din epoca revolută a războiului rece. Presa s-a inflamat prematur, în realitate mult mai interesante decât asemenea speculaţii fiind evenimentele din ultimele zile legate de rachetele cu bază terestră.

Mai întâi a explodat vestea demarării negocierilor pentru amplasarea pe teritoriul Poloniei şi cel al Cehiei a unor componente ale scutului antirachetă american. Oficialităţile ruseşti au reacţionat prompt, afirmând că echilibrul strategic va fi astfel rupt. Dar aceleaşi oficialităţi se lăudaseră cu puţin timp înainte că Rusia dispune de un nou tip de rachete (Topol-M), în măsură să depăşească orice sistem de apărare existent, cu alte cuvinte, că poate da peste cap "echilibrul strategic". Pe de altă parte, potrivit surselor americane, în dotarea armatei iraniene există rachete balistice (de tip Shihan) în a căror rază de acţiune intră şi Europa răsăriteană. De altfel, în jurul Iranului pare a se ţese o adevărată perdea de rachete: americanii au anunţat că vor instala rachete antirachetă "Patriot" în Golf, în vreme ce tocmai s-a încheiat livrarea către Teheran a unui lot masiv de rachete antirachetă ruseşti. Iar în altă zonă a planetei, în strâmtoarea Taiwan, au fost amplasate noi baterii de rachete ale Chinei continentale, gata de tragere.

Adevărata primejdie rezidă în asemenea realităţi şi nu în ipoteticul război al stelelor. "Rachetizarea" planetei riscă să atingă în orice moment masa critică.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite