Sapte morti, sute de localitati ravasite de viituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploile torentiale din ultimele zile au facut ravagii in 13 judete, cele mai grav afectate fiind Valcea si Dolj, de unde au fost evacuate peste 330 de persoane. Potrivit ultimului bilant al

Ploile torentiale din ultimele zile au facut ravagii in 13 judete, cele mai grav afectate fiind Valcea si Dolj, de unde au fost evacuate peste 330 de persoane. Potrivit ultimului bilant al Ministerului Administratiei si Internelor, au fost afectate si judetele Olt, Gorj, Buzau, Dambovita, Arges, Mehedinti, Mures, Prahova, Suceava, Teleorman si Vrancea. in 21 de localitati din Valcea, aproximativ doua mii de gospodarii au fost afectate. Un drum national este inundat, circulatia fiind deviata. Aproximativ 300 de hectare de teren agricol au fost distruse de ploi. in Dolj au fost inundate 24 de localitati, dintre care doua au fost izolate, sapte persoane fiind evacuate. Totodata, un drum national si peste cinci kilometri de drumuri judetene sunt impracticabile. Peste 1.700 de gospodarii au avut de suferit, din care aproximativ 280 au fost inundate, zece fiind evacuate. Peste 300 de pasari si animale au murit, iar 740 de hectare de teren agricol au fost acoperite de ape. In Olt, Gorj, Buzau si Dambovita sunt 1.230 de case inundate, iar 125 de familii au ramas izolate. Zece drumuri comunale si judetene sunt impracticabile. Podul pietonal de pontoane de la Maracineni a fost luat de viitura, iar celelalte doua sunt in pericol, circulatia fiind deviata prin localitatea Berca. Inundatiile produse, in noaptea de 16 spre 17 august, in judetele Dolj si Olt, au facut sapte victime cu varste cuprinse intre 23 si 77 de ani. Aproximativ 400 de familii din satul Pietriceaua, comuna prahoveana Brebu, au ramas izolate, dupa ce viiturile au distrus podul de peste paraul Lupa, ploile din ultimele 24 de ore afectand mai multe localitati din judet, care au ramas fara energie electrica, apa potabila sau telefonie. Doua autoturisme aflate in trafic au fost surprinse de viituri in localitatile Francesti si Marcea din judetul Valcea si au fost identificate miercuri dimineata la cativa kilometri in aval de locurile unde s-au petrecut incidentele. La Marcea, soferul si pasagerii au izbutit sa se salveze in ultimul moment sarind din autovehicul, in schimb exista temeri ca in autoutilitara Dacia cu numar de Bucuresti, surprinsa de ape la Francesti, ar putea exista victime.

Podul care face legatura intre Ploiesti si Buzau, inchis pe un fir
Cea mai scurta cale de acces dinspre Harghita spre judetul Bacau a fost blocata, in noaptea de marti spre miercuri, dupa ce viiturile au distrus o portiune din Drumul National 12 A, pe raza comunei bacauane Ghimes Faget, aflata in apropierea granitei dintre cele doua judete. Ca urmare a fenomenelor meteorologice din ultimele 24 de ore, in judetul Prahova au fost afectate mai multe localitati, podul peste raul Teleajen, care face legatura dinspre Buzau catre Ploiesti avand si el de suferit. Din cauza viiturii puternice, unul dintre piloni s-a afundat ducand la inclinarea sa, ceea ce a determinat autoritatile sa ia masura inchiderii unui fir de circulatie. Din cauza ploilor, 10 localitati au ramas fara energie electrica, in patru localitati, sute de abonati telefonici au fost afectati, o conducta de alimentare cu gaze a fost trasnita, iar statia de tratare a apei Valenii de Munte a fost oprita din cauza turbiditatii.

Peste 2.000.000 de lei, o cursa cu taxiul in zonele Moldovei izolate de ape
Inundatiile din ultimele zile au rupt pentru a doua oara Moldova de restul tarii, soselele si caile ferate fiind afectate. Dupa prabusirea podului de la Maracineni, masinile care plecau din Bucuresti spre Moldova formau cozi imense la cele trei poduri de lemn construite de armata la repezeala. Pentru a ajunge in Buzau, Focsani sau Tecuci, masinile fac un ocol de 50 de kilometri pe un drum comunal, ingust si foarte aglomerat. Nici pe caile ferate situatia nu este mai roz. Ca sa prinzi un loc "la varice", pe coridorul unui tren care merge de la Bucuresti la Suceava, trebuie sa pierzi ore in sir la ghiseele garilor. Trenurile fac ocoluri destul de mari si ajung la destinatie cu 5-6 ore intarziere. Societatile particulare de transport calatori au facut profit in ultimele saptamani cat pentru un an de zile. "Desi cursele Bucuresti-Barlad, sau Bucuresti-Vaslui se efectueaza la un interval de doua ore, toate locurile de pe scaune si de pe culoar sunt "rezervate" pentru 4-5 zile inainte. Abia mai facem fata. Si taximetristii au inceput sa faca rost de curse spre Moldova. Oamenii sunt dispusi sa plateasca cate 80 de lei noi de persoana pentru a calatori cu un taxi. Dar, minim trei pasageri, sau se achita diferenta din buzunar, caz in care cursa poate sari de 2.000.000 de lei. Noi ne bucuram, va dati seama, ca am facut un profit cat pentru un an", ne-a declarat un sofer al unei firme transportatoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite