Şapte militari NATO ucişi şi un civil decapitat în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exploziile unor mine de pe şosele au ucis ieri şapte militari ai Alianţei Nord-Atlantice şi au rănit alţi trei participanţi la ultima ofensivă antitalibană. În afara uciderii a doi

Exploziile unor mine de pe şosele au ucis ieri şapte militari ai Alianţei Nord-Atlantice şi au rănit alţi trei participanţi la ultima ofensivă antitalibană. În afara uciderii a doi militari afgani, talibanii l-au decapitat ieri şi pe translatorul jurnalistului italian recent eliberat.

Lansate într-o nouă ofensivă împotriva regrupării talibanilor, trupele NATO din Afganistan au suferit ieri două serii de pierderi umane. Prima a avut loc în sudul ţării, unde explozia unei mine a ucis pe loc şase soldaţi canadieni din trupele NATO participante la misiunile ISAF şi a rănit unul.

Premierul Canadei, Stephen Harper, a confirmat tragicul eveniment naţional din oraşul francez Verlinghem, unde participa la comemorarea victimelor Bătăliei de la Vârful Vimy, din Primul Război Mondial.
A doua, s-a petrecut în estul Afganistanului, unde o explozie similară a mai ucis un militar NATO şi a rănit doi, în timp ce doi soldaţi afgani şi doi militanţi talibani au murit în schimburile de focuri din vecinătatea Pakistanului.

Ultimele violenţe din Afganistan vin după ce 1.000 de militari NATO şi trupe ale Kabulului au redobândit controlul districtului Sangin, din provincia afgană sudică Helmand - unde se produc cele mai mari cantităţi de opiu din lume. Mişcarea face parte din Operaţiunea Achilles, pe care NATO a lansat-o luna trecută împotriva talibanilor din Helmand.

Talibanii fac o vehementă opoziţie trupelor NATO mai ales în sud şi est. Pe fondul regrupării talibanilor, anul trecut au avut loc în Afganistan cele mai dure ciocniri armate de la instalarea noului regim la Kabul, soldate cu peste 4.000 de morţi - dintre care cel puţin un sfert sunt civili. Noile operaţiuni ISAF din Helmand au dus la moartea a peste o sută de insurgenţi talibani.

Sacrificarea translatorului

Un purtător de cuvânt al talibanilor a anunţat ieri că Ajmal Naqshbandi, translatorul jurnalistului italian Daniele Mastrogiacomo, a avut aceeaşi soartă ca a şoferului echipei, Sayed Agha: a fost decapitat. Punct. Ceea ce nu încheie însă criza jurnalistului de la ziarul "La Repubblica", eliberat pe 19 martie, în schimbul a cel puţin cinci prizonieri talibani, mărimi ale grupărilor de radicali talibani. Tot mai mulţi îi acuză acum pe premierul Prodi şi pe preşedintele Karzai pentru trocul cerut şi acceptat - care va stimula şi alte răpiri, eventual tot de jurnalişti. Deocamdată, se presupune că decapitarea translatorului afgan, jurnalist la rândul său, are legătură cu captivitatea celor doi francezi răpiţi în sudul Afganistanului - pentru care s-ar putea cere un schimb similar.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite