Şapte ani pe deficite mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe termen mediu, importurile vor continua să crească mai repede decât exporturile. Pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul anului, devine tot mai clar că 2007 a depăşit aşteptările. Din

Pe termen mediu, importurile vor continua să crească mai repede decât exporturile.

Pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul anului, devine tot mai clar că 2007 a depăşit aşteptările. Din toamnă până în primăvară, s-au revizuit puternic doi indicatori sensibili ai economiei - soldul balanţei de plăţi şi inflaţia. Indicatori macro care afectează direct nivelul micro al economiei.

Ultimele date prezentate de Comisia naţională de prognoză (CNP) arată un tablou macroeconomic cu tonuri mai închise decât în urmă cu o jumătate de an. "Sare în ochi" revizuirea puternică a deficitului de cont curent (diferenţa dintre intrările şi ieşirile de capital din economie), pentru întreaga perioadă acoperită de prognoză.

Astfel, în prognoza de toamnă, (deocamdată varianta preliminară) până în 2013, ţintele sunt mai mari cu aproape două puncte procentuale decât în prognoza de primăvară. Pentru 2007 şi 2008, nivelurile acestui indicator erau cunoscute încă de luna trecută - 13,4% din PIB, respectiv 13,3% din PIB.

Ultimele calcule arată că raportul nu va coborî sub 13% decât din 2011, iar sub 12% din 2013 (potrivit prognozei anterioare, în niciun an nu s-ar fi coborât sub 12%). "Practic, nu s-a modificat tendinţa. Noile estimări sunt rezultatul revizuirii indicatorilor de bază pentru 2007 şi 2008", spune Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei naţionale de prognoză.

Inflamarea indicatorului a venit din creşterea peste aşteptări a importurilor, comparativ cu exporturile. Astfel, deficitul balanţei comerciale ar putea ajunge la 21,6 miliarde de euro la sfârşitul anului, în condiţiile în care, în prognoza anterioară, se miza pe "doar" 19,5 miliarde. În 2013, deficitul comercial va ajunge să se dubleze (44 de miliarde).

"Anul acesta, importurile au continuat să fie avantajate de aprecierea leului. Dar, în principal importurile sunt antrenate de intrările de capital sub forma investiţiilor de retehnologizare. Ne aşteptăm ca aceste investiţii să ducă, în final, la inversarea tendinţei şi creşterea mai rapidă a exporturilor", spune Ion Ghizdeanu.

2011, posibil an de schimbare

Deocamdată, potrivit actualei prognoze, ritmul de creştere a exporturilor este aşteptat să devanseze ritmul importurilor de-abia din 2011, pentru ca, în 2013, diferenţa să ajungă la două puncte procentuale.
Momentan, diferenţa dintre cele două viteze este de peste 10 punte (15,3% - creşterea exporturilor, 26,3% - creşterea importurilor).

Tocmai acest decalaj puternic este cel care îngrijorează analiştii internaţionali: se consideră că ţările cu un puternic deficit de cont curent sunt cele mai vulnerabile şocurilor externe, de tipul celor existente în acest moment la nivel global. Explicaţia e simplă - speculatorii, investitorii pe termen scurt ajung să nu mai aibă încredere în stabilitatea financiară a economiei româneşti, îşi retrag banii, ducând la dezechilibre de curs, inflaţie... un întreg cerc vicios care duce la destabilizarea economiei, la nivel macro, dar şi micro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite