Săptămâna Patimilor - Deniile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni - Iertarea fraţilor Păşim în Săptămâna Mare, ultima din Postul Paştilor. În aceste zile, în biserici, se oficiază Deniile. Acestea se săvârşesc începând cu seara

Luni - Iertarea fraţilor

Păşim în Săptămâna Mare, ultima din Postul Paştilor. În aceste zile, în biserici, se oficiază Deniile. Acestea se săvârşesc începând cu seara Floriilor până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului. Fiecare Denie pascală (cuvânt care în slavonă înseamnă "veghe" sau "priveghere") este închinată unui moment semnificativ din urcuşul Mântuitorului spre Golgota şi ne pregăteşte sufleteşte pentru Înviere, o sărbătoare a reconcilierii.

În Denia de luni se pomeneşte exemplul lui Iosif, patriarhul din Vechiul Testament, vândut de fraţii lui pe 30 de arginţi. Preafrumosul Iosif, considerat de biserică o întruchipare a lui Hristos, a scăpat, în mod miraculos, din groapa unde l-au azvârlit fraţii lui.

După ce a fost răscumpărat de egipteni, Iosif a avut puterea să-i ierte pe toţi şi să le fie de folos. În Denia de luni este amintit şi episodul smochinului neroditor, uscat prin blestemul Domnului. În această ipostază, smochinul simbolizează pomul păcatului şi dispariţia Legii celei vechi, pentru că Dumnezeu cere împlinirea Legii noi prin harul venit de la Hristos.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite