Şantierele de introducere a canalizării fac victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza ignorării normelor de protecţie a muncii, trei bărbaţi au fost îngropaţi în acest an sub pământ. Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud le cere firmelor de construcţii să verifice mai atent condiţiile de lucru.

Trei cazuri de accidente la serviciu în primele luni ale anului şi alte câteva în 2008, între care şi două decese, au pus pe gânduri inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Inspectorii vorbesc acum despre un fenomen care a devenit atipic: „Până acum accidentele de acest tip, cu surparea malurilor şanţurilor se întâlneau primăvara, când firmele de construcţii începeau lucrul şi toamna. Din 2008, evenimentele de acest gen se întâmplă tot anul”, a constatat inspectorul şef adjunct, Ioan Candrea, de la Departamentul de Sănătate şi Securitate în Muncă Bistriţa-Năsăud. 
Printre cauzele fenomenului, Candrea aminteşte  uşurinţa cu care firmele mari încredinţează contracte în subantrepriză micilor constructori. „Constructori mari şi cu experienţă iau lucrări de anvergură şi le încredinţează oricui. Aşa ajunge câte o firmă mică, abia înfiinţată cu patru sau cinci muncitori, să lucreze la asemenea şantiere fără să aibă o minimă experienţă”, se plânge şeful de la Inspectoratul de Protecţie a Muncii.

Grija zilei de mâine îi face pe muncitori neatenţi

Oficialii de la Inspectoratul de Muncă spun că nici criza financiară nu este străină de aceste accidente. „Oamenii sunt stresaţi, nu ştiu dacă angajatorul îi mai ţine, dacă îşi vor păstra locul de muncă sau salariul la un anumit nivel. Majoritatea celor implicaţi în aceste accidente mi-au spus ulterior că nu erau atenţi”, a spus Candrea. Acesta a mai precizat că a existat cazul unui inginer, şef de echipă, care a scăpat cu viaţă după un asemenea incident la Viişoara, anul trecut şi care a ignorant normele elementare de protecţie a muncii pentru că era foarte preocupat.

Accidentul de la Sigmir, studiu de caz

Un ultim accident din seria neagră a surpării pământului peste muncitori a avut loc ieri după masă. Un muncitor de 48 de ani, Ioan Ţap, a scăpat cu viaţă ca prin minune, după ce un mal de pământ de doi metri s-a prăbuşit  peste el.
Omul lucra la un şanţ pentru introducerea canalizării pe unul din şantierele deschise de Hidroconstrucţia SA în cartierul Sigmir. Porţiunea pe care lucra era neasigurată cu elemente de susţinere, iar pământul l-a acoperit în întregime. Numai intervenţia de urgenţă a câtorva colegi care l-au ajutat să respire,  l-au salvat pe om. Intervenţia ulterioară a pompierilor a fost extrem de dificilă, victima find scoasă după ce a stat sub pământ zeci de minute.
Potrivit purtătorului de cuvînt al Ambulanţei Bistriţa, doctoral Anca Vitusinschi, muncitorul s-a ales cu un traumatism toracic şi cu o luxaţie de picior, iar cel mai probabil va ajunge în invaliditate temporară, adică până la 90 de zile de îngrijiri medicale. Acelaşi medic a intervenit şi în urmă cu trei săptămâni la un  accident similar în Livezile, pe un santier al aceleiaşi firme, Hidroconstrucţia: „Sunt accidente grave, care implică riscuri mari pentru victimă, iar oamenii sunt foarte greu de scos de sub pământ”, spune Anca Vitusinski. Anul trecut doi oameni şi-au pierdut viaţa în Bistriţa în urma unor asemenea accidente, iar alţi trei au intrat în incapacitate temporară de muncă.

„Din 2008, evenimentele de acest gen se întâmplă tot anul”, Ioan Candrea, Inspector şef

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite