Şansele matematice de câştig: una la 14 milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, milioane de români îşi vor încerca norocul la 6 din 49, unde premiul la categoria I a ajuns la suma-record de opt milioane de euro - cel mai mare premiu din istoria Loteriei Române.

Astăzi, milioane de români îşi vor încerca norocul la 6 din 49, unde premiul la categoria I a ajuns la suma-record de opt milioane de euro - cel mai mare premiu din istoria Loteriei Române. Şansele de a câştiga sunt, potrivit specialiştilor în probabilistică, de una la 14 milioane.

Extragerea de duminica trecută, când cinci din cele şase numere câştigătoare la categoria I au fost din aceiaşi serie, 40-49, a declanşat suspiciune pe seama corectitudinii modului în care se desfăşoară jocul 6 din 49.

Cea mai frecventă "teorie conspiraţionistă", vehiculată pe diverse canale TV, susţinea ipoteza că reprezentanţii Loteriei pot manipula extragerea, aflând dinainte ce combinaţii nu s-au jucat. Şi, ştiind ce nu s-a jucat - "direcţionarea" extragerii către report. Explicaţia "logică" vehiculată în speculaţii - faptul că 40 la sută din încasări intră în conturile Loteriei.

Oficialii Loteriei exclud orice dubiu privind posibilitatea "măsluirii" unei extrageri: Amestecarea bilelor se efectuează cu ajutorul unor turbine de aer, asigurând o siguranţă totală a amestecului bilelor. Incinta de amestecare este transparentă pentru ca întregul proces de introducere, amestecare şi extragere a bilelor să fie perfect vizibil, garantând astfel transparenţa totală a tragerilor.

Regimul de lucru al urnelor este automat, tragerile sunt comandate de la distanţă, prin folosirea unei telecomenzi prin care se declanşează secvenţele necesare efectuării extragerilor. Pentru extragerile jocurilor tip LOTO se folosesc seturile de bile furnizate de producătorul urnelor. Bilele sunt confecţionate din polimeri sintetici cu structură solidă. Acestea sunt multicolore, fiecare decadă fiind diferit colorată pentru a conferi un aspect plăcut din punct de vedere estetic şi pentru a se putea verifica cu uşurinţă numărul de bile introdus în urnă. Bilele sunt numerotate pe exterior, funcţie de formula fiecărui joc, pentru că, după extragere, fiecare bilă cade într-un tub transparent şi poate fi prezentată camerelor de luat vederi şi Comisiei de tragere.

Bilele cu care se efectuează tragerile au o greutate strict controlată, diferenţa de greutate între bile fiind de circa a zecea parte dintr‑un gram. Comisia de tragere este formată din reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Agenţiei Naţionale pentru Sport, Biroului Român de Metrologie Legală, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi ai Companiei Naţionale "Loteria Română" S.A.

Aceştia au mai precizat că nu se pot afla înainte de tragere variantele nejucate. Sistemul informatic este un "black box", permiţând accesul numai la funcţiile şi la procedurile puse la dispoziţie de către acesta. Nu există o astfel de funcţie prin care să poată fi vizualizate variantele nejucate.

Specialiştii în probabilistică spun că şansele matematice de a nimeri cele şase numere câştigătoare - pentru un jucător care alege o variantă simplă - sunt de una la 14 milioane. Profesorul Marius Iosipescu, vicepreşedintele Academiei Române, a calculat probabilitatea exactă: "1 la 13.983.816. Nu este de mirare că e greu să nimereşti aşa ceva şi nici că acel câştig se reportează destul de des", afirmă matematicianul. Alţi specialişti în probabilistică explică ştiinţific "misterul" celor cinci numere din decada 40 care au fost extrase săptămâna trecută: "Din punct de vedere probabilistic, aşa cum au ieşit numerele 42, 43, 44, 46 şi 47 puteau foarte bine să iasă 1, 2, 3, 4, 5 sau 8, 9, 10, 11 şi 12. Altfel spus, ca să câştigi la 6 din 49, jucând o variantă simplă, trebuie să ai un noroc chior. Şansele cresc atunci când se joacă variante combinate (peste şase numere), însă acestea sunt foarte costisitoare. De exemplu, o variantă de nouă numere costă 300 de lei.

Şansele matematice de câştig: una la 14 milioane

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite