Şanse reduse pentru o scădere bruscă a cursului de schimb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impactul moţiunii de cenzură asupra pieţei valutare a fost redus, moneda naţională pierzând numai doi bani. Moţiunea de cenzură pare să fi avut un uşor impact asupra cursului de schimb.

Impactul moţiunii de cenzură asupra pieţei valutare a fost redus, moneda naţională pierzând numai doi bani.

Moţiunea de cenzură pare să fi avut un uşor impact asupra cursului de schimb. Ieri, leul s-a depreciat cu doi bani în raport cu euro. Totuşi, analiştii susţin că, în perioada următoare, şansele să vedem corecţii bruşte ale ratei de schimb sunt reduse.

Moneda naţională s-a depreciat, ieri, cu doi bani faţă de cursul din ziua anterioară. Astfel, Banca Naţională a afişat o rată de schimb de 3,3711 lei/euro, faţă de nivelul 3,3524 lei/euro raportat marţi. Jucătorii din piaţa valutară românească susţin că motivul acestei evoluţii ţine de moţiunea de cenzură depusă în parlament de PSD. Aşteptarea votului a determinat unii investitori străini să vândă lei, generând o presiune de apreciere a monedei unice europene.

După deschiderea şedinţei valutare, când euro era cotat la 3,3545 lei, moneda naţională s-a depreciat brusc la 3,3626 lei/euro, după care cursul s-a stabilizat în apropierea nivelului de 3,36 lei/euro. Ulterior, deprecierea leului a continuat, iar la 14:30 euro era cotat la 3,3710-3,3760 lei.

Mai mult, scăderea leului a survenit şi pe fondul unor dobânzi ridicate în piaţa monetară, rate care au susţinut aprecierea monedei naţionale la începutul săptămânii. Banca centrală a afişat în prima parte a zilei de miercuri un nivel al dobânzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 6,95% pe an, faţă de 6,81% pe an cât era în ziua precedentă, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobânda a crescut la 7,81% pe an, de la 7,67% pe an cât era marţi.

Dobânzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) în lei se menţin la un nivel ridicat, de 7-7,75% pe an, ca urmare a nevoii de lichiditate din piaţă. Analiştii Raiffeisen Bank subliniază faptul că, în perioada imediat următoare, cursul de schimb al monedei naţionale ar putea înregistra, mai degrabă, o tendinţă de uşoară apreciere.

Cursul, estimat la 3,30 lei/euro la finalul anului

Estimarea Raiffeisen indică o rată de schimb de 3,30 lei/euro pentru finalul anului, respectiv de 3,25 lei/euro în martie 2008. "Din ce în ce mai multe voci atrag atenţia asupra majorării deficitului de cont curent până la 14% din produsul intern brut şi asupra riscurilor ce pot interveni în economie. Totuşi, noi considerăm că scenariul unei <> este cel mai plauzibil scenariu", explică analiştii Raiffeisen.

Totuşi, o serie de factori ar putea avea o influenţă asupra cursului de schimb. Astfel, un ritm mai redus de creştere al produsului intern brut sau rate mai înalte ale inflaţiei ar putea determina deprecierea monedei naţionale.

În următoarele luni, rata de schimb a monedei naţionale ar putea urma o tendinţă de uşoară apreciere, astfel încât, la finele primului trimestru din 2008, să ajungă la 3,25 lei/euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite