Şanse mici pentru reabilitarea Colegiului „Andrei Mureşanu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Ministerul Educaţiei a anunţat că nu mai finanţează proiectul, municipalitatea îşi încearcă norocul la Uniunea Europeană. Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” aşteaptă bani europeni pentru reabilitarea clădirii, care se află într-o stare dezolantă.

Primăria Bistriţa a preluat problema finanţării clădirii după ce Ministerul Educaţiei s-a dezis la începutul anului de proiect, invocând lipsa resurselor financiare. Iniţial, Colegiul „Andrei Mureşanu” fusese trecut pe o listă elitistă a şcolilor care urmau să fie reabilitate pe un proiect realizat de minister în parteneriat cu Banca Mondială. Circa 75.000 de euro pentru proiectul tehnic este, însă, toată investiţia făcută în colegiul bistriţean ca urmare a acestui parteneriat, potrivit consilierului local Gheorghe Tuţă.

Bani şi de la minister şi de la bugetul local

În ultima şedinţă a deliberativului, când au fost siliţi să aloce 2,5 milioane de lei pentru ajustarea proiectului, consilierii locali au constatat că acesta nu era în regulă.
Au votat favorabil, însă au promis că proiectantul în culpă nu va mai fi admis cu lucrări pe teritoriul Bistriţei şi i-au impus să termine până la sfârşitul lunii martie. Odată terminat proiectul, primăria îl va depune alături de alte câteva la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru finanţare din fonduri structurale.
„Se lucrează la documentaţia tehnică. Ne aşteptăm ca proiectul să fie finalizat la începutul lunii aprilie şi să fie supus aprobării în prima şedinţă de consiliu local. Banii vor veni din fonduri structurale, vor veni din bugetul local”, spune, sigură de succes, Liliana Coceşiu, director executiv la Direcţia de Integrare Europeană din Primăria Bistriţa.
Consilierul local Gheorghe Tuţă spune însă că lucrurile sunt complicate: „Nu vor trece toate proiectele Bistriţei, pentru că aşteaptă mulţi din alte judeţe finanţarea. Eu sper totuşi ca proiectul să aibă succes pentru că reabilitarea colegiului este prioritară. E cel mai important proiect dintre toate celelalte pentru care Bistriţa solicită finanţare”.

Imobilul se află într-o stare dezolantă

Construcţia imobilului a început în 1911 şi a fost finalizată un an mai târziu. Timp de aproape o sută de ani, structura clădirii s-a degradat şi nu a avut parte până în prezent de o intervenţie capitală. „Principala problemă a clădirii este de consolidare. Apoi trebuie schimbat tot, tâmplăria, pardoseala, instalaţiile de apă care sunt într-o stare deplorabilă. Din punct de vedere termic, că asta ne doare cel mai tare, s-au mai făcut unele lucări, dar oricum, e dezolant”, spune Camelia Tabără, directorul Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”.
Deocamdată, directorul, care este şi consilier local, spune că se lucrează intens la proiect şi la cererea de finanţare. „Suntem la dispoziţia experţilor, care din trei în trei zile vin şi mai fac măsurători”, mai spune Camelia Tabără. Dacă proiectul va fi aprobat, directorul se aşteaptă la un şantier total, care va dura timp de  un an. „În momentul în care se va aproba lucrarea, clădirea va fi evacuată şi un an vom ţine ore cum vom putea”, precizează Tabără.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite