Sângeros atentat sinucigaş la Kandahar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru soldaţi canadieni din trupele NATO din Afganistan au fost ucişi şi numeroase persoane rănite, ieri, în urma unui atentat sinucigaş ce a avut loc în provincia afgană Kandahar. Actul

Patru soldaţi canadieni din trupele NATO din Afganistan au fost ucişi şi numeroase persoane rănite, ieri, în urma unui atentat sinucigaş ce a avut loc în provincia afgană Kandahar.
Actul terorist comis în sectorul Panjwaji din provincia Kandahar, aflată în estul ţării, a avut loc la numai o zi după ce, cu mare pompă, un reprezentant oficial al forţei NATO din Afganistan a declarat că în zonă nu mai există insurgenţi talibani. Ieri, în jurul orei 9,30, un kamikaze a detonat încărcătura ce-o avea asupra lui în momentul în care soldaţii canadieni ofereau unor copii pixuri, caiete şi dulciuri. S-au înregistrat mai multe victime printre soldaţi, dar şi printre civili. 24 de copii au fost răniţi, patru dintre ei fiind în stare critică. Confirmând atentatul, ministerul afgan de interne a contrazis totuşi poliţia locală, el susţinând că a fost vorba de o maşină-capcană, şi nu de un kamikaze, ceea ce susţin şi talibanii, care-l şi identifică pe atacatorul sinucigaş, ei revendicând atentatul. Comis într-un sector situat la 25 km vest de Kandahar, actul terorist sfidează precizarea NATO din ajun potrivit căreia zona a fost debarasată de talibani la capătul "Operaţiunii Meduza", care a durat două săptămâni şi al cărei sfârşit cu succes a fost anunţat duminică în termeni foarte optimişti. Agravarea recentă a violenţelor din ţară, care au atins cel mai ridicat nivel după sfârşitul anului 2001, când regimul talibanilor s-a prăbuşit, a provocat nelinişte şi temeri în legătură cu evoluţia situaţiei din această ţară.
Până mai ieri, Afganistanul era dat ca exemplu al succesului în războiul împotriva terorismului dus sub "umbrela" SUA. Numai în 2006, în Afganistan, au pierit 130 de soldaţi străini, cei mai mulţi fiind americani, britanici şi canadieni. Din nefericire, au existat şi soldaţi români. De altfel, comandamentul central al NATO s-a pronunţat pentru întărirea efectivelor Alianţei aflate în Afganistan, el ţintind stăvilirea resurecţiei talibane. Dar, numeroase state membre au refuzat să dea curs cererii, într-un moment în care un raport al Congresului SUA susţine că în decurs de cinci ani Afganistanul nu se va mai afla sub influenţa talibanilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite