Sânge pentru sânge la spitalul de nebuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luminiţa Solcan, care în 2005 l-a ucis pe preotul Roger, liderul Comunităţii din Taizé, a fost înjunghiată de o colegă de ospiciu. Tentativa de crimă s-a petrecut în Centrul de Reabilitare Psihică Chartreuse, din Franţa, acolo unde asasina liderului religios este internată din 2007.

Informaţia potrivit căreia românca Luminiţa Solcan (41 de ani) a fost înjunghiată de 17 ori într-o clinică de psihiatrie din Dijon, Franţa, a fost confirmată în cadrul unei conferinţe de presă susţinută miercuri seară de directorul unităţii medicale şi de procurorul republicii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dijon. Incidentul a făcut vâlvă în presa din regiunea franceză Burgundia, acolo unde Solcan, originară din Iaşi, se află sub tratament psihiatric din 2007.

Românca a şocat o lume întreagă în 2005, atunci când l-a asasinat pe fratele Roger, unul dintre cei mai influenţi lideri religioşi din Europa, fondatorul comunităţii ecumenice de la Taizé. Potrivit anchetatorilor, românca a fost înjunghiată în cursul nopţii de marţi spre miercuri de o pacientă de 37 de ani care se internase de bunăvoie, cu doar o zi înainte, în Centrul de Reabilitare Psihică Chartreuse.

Atacată cu sălbăticie

Agresoarea a fost cazată în acelaşi salon cu Luminiţa Solcan şi, spun oficialii clinicii, cele două s-au ignorat iniţial. După mai puţin de 36 de ore însă, românca a fost atacată cu sălbăticie în propriul pat de noua colegă, cu un cuţit. A reuşit să se târască până pe hol, unde agresoarea a mai înjunghiat-o de câteva ori. Românca s-a prăbuşit ulterior lângă camera de gardă şi a fost salvată de personalul medical. Înainte de a se baricada în propriul salon, femeia de 36 de ani, al cărei nume nu a fost dezvăluit de autorităţile franceze, a rănit uşor în zona stomacului o altă pacientă, care a încercat să intervină. Forţele de ordine chemate de urgenţă au imobilizat-o pe agresoare, care a fost izolată în aceeaşi clinică. Oficialii centrului spun că traversează un episod delirant şi că starea ei mentală nu le permite deocamdată poliţiştilor s-o audieze.

Conducerea clinicii unde a avut loc incidentul nu poate explica provenienţa cuţitului. „Într-o structură precum un spital psihiatric, pacienţii nu pot fi percheziţionaţi la sânge, dar cert este că ei nu pot deţine nici arme, nici droguri. Controalele se fac pe baza unei evaluări. Ori, în cazul de faţă, victima era stabilizată, iar autoarea faptelor venise de bunăvoie la spital şi am considerat că nu se impune un control strict", a declarat Bruno Madelpuech, directorul Clinicii de Recuperare Psihiatrică Chartreuse, potrivit ziarului francez „Le bien public". Anchetatorii susţin că momentan nu se ştie cu exactitate dacă agresoarea a premeditat fapta. Românca a fost transportată la spitalul de urgenţă şi a fost stabilizată.

Crimă în faţa a mii de oameni

Luminiţa Solcan l-a înjunghiat, la 16 august 2005, pe părintele Roger, fondatorul comunităţii ecumenice din Taizé. În faţa a mii de oameni care veniseră la Biserica Reconcilierii, Solcan l-a lovit pe preot de trei ori cu cuţitul în gât şi în spate. Victima a murit în câteva minute. Luminiţa Solcan a fost încarcerată şi apoi transferată la centrul medical specializat Chartreuse.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite