Sânge şi presă la Teatrul Nottara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţa din mass-media a devenit subiect pentru scenă Presa este pusă în boxa acuzaţilor de un regizor tânăr, care critică violenţa paroxistică promovată pe canalele media. Piesa

Violenţa din mass-media a devenit subiect pentru scenă

Presa este pusă în boxa acuzaţilor de un regizor tânăr, care critică violenţa paroxistică promovată pe canalele media. Piesa de teatru de la Nottara "Special, sânge", de Guy Foissy, montată de Bogdan Huşanu, descrie o boală de care ziarele şi televiziunile nu se pot vindeca: setea de senzaţional.

Un bărbat obişnuit ascunde în interior o bestie însetată de sânge. La sfârşitul săptămânii îşi scoate băiatul retardat şi nevasta obedientă la iarbă verde. A citit în ziar că în zona respectivă se petrece câte un accident rutier în fiecare duminică. S-a înarmat cu un aparat de fotografiat şi aşteaptă surescitat, cu ochii injectaţi, să prindă pe peliculă masacrul. A făcut aproape totul pentru a provoca un accident. A mânjit cu noroi semnul pe care scrie "Curbă deosebit de periculoasă". Dar nu este suficient. Limba ascuţită a sângelui îi şopteşte să meargă mai departe. Ajutat de fiul său, azvârle o piatră imensă chiar în mijlocul drumului.

Moartea zâmbeşte pentru poză

De ce face toate astea? Pentru că vrea să apară "la gazetă". Se vrea erou al diavolului, cu semnătura pusă la vedere, sub creierii împrăştiaţi ai victimelor din fotografii. Iar efortul îi este răsplătit din plin. O Dacie roşie ia în plin bolovanul şi se rostogoleşte spre moarte. Şoferul şi pasagera se amestecă printre fiarele cuprinse de flăcări. Bliţul fotoreporterului de ocazie se joacă vesel pe chipurile groteşti ale oamenilor. Captează ultima lor suflare. O adevărată bombă de presă, o revoluţie în mass-media, un carnaj care va vinde tiraje uluitoare. Încurajat de gândurile de măreţie, bărbatul vinde marfa unui patron de revistă. Ameninţat cu poliţia, fotograful amator se alege doar cu un abonament pe trei luni la revistă, în schimbul drepturilor de autor. Patronul lipsit de scrupule scoate însă un număr special, publicând toate imaginile. Sângele de tipar curge printre rânduri. Povestea ia o turnură tragică. Violenţa, ca spectacol, suceşte chiar şi minţile cele mai neprihănite, le manipulează şi le dictează reacţii imprevizibile. Provocatorii crimei devin victimele ei.

Spectatorii confirmă realitatea

100 de spectatori care au văzut piesa au confirmat cu o opinie de consumator media viziunea regizorală. 65 dintre ei consideră că în mass-media există mai multă violenţă decât în urmă cu doi-trei ani, în special la televiziune şi în presa scrisă. Spectacolul face parte din proiectul "Buletin de Bucureşti", iniţiat de Teatrul "Nottara", care îi ajută pe regizorii din provincie să monteze în Capitală. Distribuţia îi include pe Emil Hossu, Alexandru Repan, Victoria Cociaş, Alexandru Gheorghiu şi Ioana Calotă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite