Sanctuarul fluturilor, atracţia ecologică a Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un impunător refugiu destinat protecţiei gingaşelor insecte a fost conceput ca un spectacol viu, dar are menirea de a salva această specie, cât şi mediul înconjurător. Englezii vor avea

Un impunător refugiu destinat protecţiei gingaşelor insecte a fost conceput ca un spectacol viu, dar are menirea de a salva această specie, cât şi mediul înconjurător.

Englezii vor avea cel mai mare sanctuar pentru fluturi construit vreodată, care ţinteşte statutul de cel mai atractiv punct turistic cu specific ecologic din Marea Britanie. Concepută sub forma unei cupole imense unde vor putea fi admirate simultan peste 10.000 de exemplare din 250 de specii, "Lumea Fluturilor" va aduce anual în estul Angliei peste un milion de vizitatori, din care aproape jumătate sunt copii.

Ideea construirii celui mai mare sanctuar din lume pentru fluturi aparţine unui naturalist britanic - Clive Farrel, în colaborare cu alţi doi cercetători. Pasionat de studiul lepidopterelor în general şi mai ales al fluturilor şi moliilor, Farrel este la al patrulea proiect de acest gen, după realizarea unor construcţii similare în Florida, Elveţia şi, tot în Marea Britanie, la Stratford-upon-Avon. "Vreau să mai construiesc încă o <> a fluturilor, de data aceasta la o scală-gigant, în care să pun tot ce am învăţat în 30 de ani despre aceste insecte", declară Farrel.


Peste 10.000 de fluturi simultan sub aceeaşi cupolă


Sanctuarul va fi compus dintr-o cupolă înaltă de 17 metri, cu un diametru de 100 de metri. Aici vor putea fi admiraţi, zburând în acelaşi timp, peste 10.000 de fluturi tropicali, reprezentând 250 de specii diferite. În exteriorul cupolei, vor fi amenajate 12 grădini măsurând peste 100.000 de metri pătraţi, concept care se bazează pe ideea promovării speciilor britanice autohtone. Potrivit lui Farrel, aceste grădini vor fi schimbate anual, în funcţie de inovaţiile care apar în domeniul amenajărilor de acest gen. Prima parte a proiectului, reprezentată de cele 12 grădini, va finalizată la jumătatea anului viitor, iar ansamblul va fi inaugurat în martie 2011.


Trei sferturi din speciile de fluturi din Marea Britanie sunt în pericol de dispariţie


Argumentul principal care fundamentează acest proiect îl constituie dispariţia, în ultima perioadă, a tot mai multe specii de fluturi. Astfel, ultimele evaluări arată că numai în timpul secolului trecut cinci specii de fluturi şi 60 de specii de molii din Marea Britanie au dispărut. De asemenea, în utimii 20 de ani, s-a dovedit că trei sferturi din cele 54 de specii de fluturi care trăiesc în Regatul Unit sunt pe cale de dispariţie ca urmare a deteriorării condiţiilor de mediu.


Cercetătorii britanici pun această situaţie pe seama schimbărilor climatice, a dezvoltării urbane, a schimbărilor tehnologice din agricultură, precum şi a faptului că oamenii distrug habitatele acestor insecte "într-un ritm înspăimântător". "Lumea Fluturilor" devine, în acest context, un spaţiu al cărui prim scop este acela de a aduce publicul larg în contact cu "cele mai frumoase şi mai fragile exponate ale lumii sălbatice" şi de a trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul privind dispariţia acestei comori.

Fluturii, prima specie care simte schimbările din mediul înconjurător

Fluturii reprezintă unul din cei mai importanţi şi mai fideli indicatori ştiinţifici pentru ceea ce se întâmplă cu animalele şi plantele cu care trăiesc în acelaşi ecosistem, spun specialiştii din Marea Britanie. "Ceea ce este rău pentru fluturi este rău pentru toate speciile, inclusiv pentru cea umană", spune un profesor de ecologie din cadrul Universităţii Oxford. Mai mult, specialiştii afirmă că fluturii sunt cei mai vulnerabili la deteriorarea condiţiilor de mediu.

"Când habitatul lor este în pericol, ei sunt primii ameninţaţi", spune Clive Farrel. În aceste condiţii, artizanii proiectului consideră realizarea unui sanctuar dedicat fluturilor drept un imperativ care nu suferă amânare. "Pentru binele generaţiilor viitoare, este extrem de important să acţionăm în acest moment. Şi este exact ceea ce face <> , adică aduce această problemă pe agenda publicului şi încearcă să împiedice o catastrofă pentru mediu", spune unul cercetătorii britanici care au gândit acest proiect.

>> Pentru binele generaţiilor viitoare, este extrem de important să acţionăm în acest moment. Doar "Lumea Fluturilor" aduce această problemă pe agenda publicului şi încearcă să împiedice o catastrofă pentru mediu
Cercetător britanic

Proiect de 25 milioane de lire sterline

Realizarea celui mai mare sanctuar din lume dedicat fluturilor presupune investiţii de peste 25 de milioane de lire sterline. O parte a acestor fonduri este deja asigurată dintr-un împrumut bancar şi din surse private, iar restul se estimează că vor fi obţinuţi de pe urma vizitatorilor. Fondatorii apreciază că veniturile sanctuarului vor fi de aproximativ 123 milioane de lire sterline în primii cinci ani. Zece procente din profitul obţinut se vor îndrepta către proiecte de mediu şi conservare.


Un milion de vizitatori vor veni anual la "Lumea Fluturilor"

Locaţia sanctuarului, stabilită la intersecţia a două autostrăzi importante din apropierea oraşului St. Albans, din comitatul Hertfordshire din sud-estul Angliei, a fost special aleasă, datorită numărului mare de locuitori, respectiv 15 milioane de persoane pe o rază de circa 80 de kilometri. Fondatorii spun că sanctuarul va atrage în fiecare an peste un milion de vizitatori, dintre care aproximativ 40% vor fi copii. În acest sens, este subliniat rolul educativ pe care îl va avea sanctuarul, acela de a-i face pe cei mici să conştientizeze importanţa pentru mediu a insectelor în general şi a fluturilor în special.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite