Sancţiuni la Ambasada României din Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul, consulul şi secretara nu şi-au îndeplinit obligaţiile în cazul Claudiu Crulic Ambasadorul Gabriel Bârtaş, consulul Ioan Preda şi secretara Ambasadei României din Varşovia

Ambasadorul, consulul şi secretara nu şi-au îndeplinit obligaţiile în cazul Claudiu Crulic

Ambasadorul Gabriel Bârtaş, consulul Ioan Preda şi secretara Ambasadei României din Varşovia sunt acuzaţi de "săvârşirea mai multor abateri disciplinare" în cazul dorohoianului Daniel Claudiu Crulic, mort într-un spital din Cracovia la mai puţin de 24 de ore de la eliberarea din penitenciarul în care a făcut greva foamei timp de patru luni.

Ambasadorul României din Varşovia, Gabriel Bârtaş, a fost sancţionat cu 10% din salariu, pe o perioadă de trei luni, în cazul Daniel Claudiu Crulic, ca urmare a dezvăluirilor din "Adevărul". Consulul Ioan Preda a fost rechemat la Bucureşti şi suspendat pe o perioadă de şase luni. Secretara Ambasadei României din Varşovia a fost, la rându-i, rechemată la Bucureşti şi sancţionată disciplinar cu avertisment scris.

Mai mult, MAE anunţă "o evaluare de ansamblu, în perioada imediat următoare, a întregii activităţi a ambasadei de la Varşovia". Măsurile au fost dispuse de Consiliul de Onoare al Ministerului Afacerilor Externe, care a concluzionat că ambasadorul şi consulul României din Varşovia au săvârşit mai multe abateri disciplinare, între care "neacordarea asistenţei consulare unui cetăţean român şi neînregistrarea corespondenţei primite de ambasadă (două memorii transmise de cetăţeanul Claudiu Daniel Crulic), conform regulamentelor în vigoare". Ambasadorului Gabriel Bârtaş i s-a mai reproşat "neîndeplinirea corespunzătoare a obligaţiil or de serviciu.

Polonezii anunţă finalizarea anchetei

În paralel, Direcţia Penitenciarelor din Polonia a anunţat, ieri, finalizarea anchetei demarate pe linie internă, în cazul lui Claudiu Crulic. Adjunctul şefului Direcţiei Penitenciarelor din Polonia, generalul Pawel Nasilowski, a fost deja demis, dar viceministrul justiţiei, Marian Cichosz, a susţinut că decizia nu are legătură cu românul Crulic.

Principalul ziar polonez, "Gazeta Wyborcza", precizează, citând surse din cadrul Ministerului Justiţiei, că românul Daniel Claudiu Crulic ar fi trebuit dus la izolator, după o săptămână de greva foamei, pentru a se observa scăderea în greutate, de regulă între trei şi cinci kilograme. Acelaşi cotidian susţine că românul trebuia hrănit forţat după pierderea a şapte kilograme din greutate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite