Sănătatea plămânilor, măsurată gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De "Ziua mondială fără tutun", românii vor beneficia de teste medicale efectuate în corturi speciale amplasate în marile oraşe din ţară Ziua de 31 mai este declarată de Organizaţia

De "Ziua mondială fără tutun", românii vor beneficia de teste medicale efectuate în corturi speciale amplasate în marile oraşe din ţară

Ziua de 31 mai este declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii "Ziua mondială fără tutun". La ora actuală, 1,3 miliarde de persoane din toată lumea fumează.

Jumătate din fumătorii de azi vor muri probabil în urma unei boli derivate din consumul tutunului, avertizează specialiştii pneumologi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, până în 2030, fumatul va ucide anual un adult din şase.

Deşi aproape 70% din aceste decese survin în ţările în curs de dezvoltare, fumatul rămâne o problemă majoră de sănătate în Europa.

Fumatul provoacă riduri

Bolile provocate de fumat sunt diverse: cancer, emfizem pulmonar, infertilitate, impotenţă, infarct, fragilitate imunitară, arteroscleroză, sindromul tabagic fetal, scăderea capacităţii de memorare.

De asemenea, este cunoscut faptul că apariţia ridurilor este mai tardivă la persoanele care nu fumează, iar dantura fumătorului are de suferit prin îngălbenirea dinţilor şi apariţia cariilor. Potrivit statisticilor, la ora actuală, 1,3 miliarde de persoane din toată lumea fumează, în timp ce mai mult de 4,9 milioane de oameni mor anual din cauza acestui consum. Numărul deceselor provocate de fumat este mai mare decât al celor provocate de alcool, droguri, crime, sinucideri, accidente de maşină şi SIDA la un loc.

Fumatul este responsabil pentru 75% din infarctele la fumătorii cu vârsta sub 50 ani şi pentru 30% din decesele cauzate de diferitele forme de cancer. În România, se înregistrează anual aproximativ 33.000 de decese ca urmare a consumului de tutun.

Măsuraţi-vă vârsta plămânului!

Astăzi aveţi ocazia să vă măsuraţi vârsta plămânului şi concentraţia de monoxid de carbon din aerul expirat în corturi speciale, amplasate în zonele centrale din Bucureşti şi din toate reşedinţele de judeţ din ţară.
Aceste măsurători sunt incluse în campania naţională iniţiată de Ministerul Sănătăţii cu ocazia "Zilei mondiale fără tutun".

În Bucureşti, cortul va fi amplasat la intersecţia dintre Strada Ion Câmpineanu şiAleea Kreţulescu (în faţa Bisericii Kreţulescu). Agenţia Naţională Antidrog (ANA) organizează, cu aceeaşi ocazie, o campanie pentru sensibilizarea opiniei publice privind adoptarea şi implementarea unor măsuri legislative pentru interzicerea totală a formelor de publicitate şi promovare a produselor din tutun.

6,5 milioane de români fumători

Eurobarometrul special al Comisiei Europene privind atitudinea cetăţenilor UE cu privire la consumul de tutun arată că, în 2007, 32% din europeni sunt fumători, cea mai ridicată prevalenţă fiind în Grecia (42%), Letonia şi Bulgaria (36%). La polul opus se afla Portugalia (64% din cei intervievaţi au declarat că nu au fumat niciodată). În România, 31% din repondenţi au declarat că sunt fumători, aproximativ 6,5 milioane de persoane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite