Sănătate privată cu 7 euro în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a făcut primul pas către asigurările private de sănătate. Până la sfârşitul anului, Casa de Sănătate trebuie să stabilească pachetul de servicii de bază pe care-l asigură sistemul public.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost însărcinată de premierul Emil Boc să definească, până la sfârşitul anului, o formă minimă a pachetului de servicii medicale. Informaţia a fost dată ieri de preşedintele CNAS, Lucian Duţă, la conferinţa „Reforma sănătăţii, la analiză", organizată de Eureko şi agenţia Mediafax. Practic, acesta este primul pas către asigurările private de sănătate, pentru că, odată pachetul definit, statul îşi va asuma doar aceste servicii medicale, iar restul vor trebui să fie acoperite din alte surse. Concret, specialiştii CNAS au început cu standardizarea actului medical, adică încearcă să calculeze cât costă fiecare manevră medicală.

„Tehnic, este foarte greu să-l definim. La final s-ar putea să ajungem la o concluzie gravă, adică să aflăm cât de subfinanţat este sistemul", a comentat preşedintele Duţă. Deficitul mare de câteva sute de milioane de euro pe care îl are bugetul asigurărilor de sănătate la această oră ar putea băga fondul de sănătate în insolvenţă, a adăugat el. "Singura soluţie este infuzia de asigurări private", a conchis Lucian Duţă.

Poliţă de 18 euro pe lună

Întrebat cât va fi o poliţă de asigurare privată, Duţă a spus că "dacă la această oră poliţa medie este de 18 euro pe lună, cea privată ar mai adăuga 6-7 euro, ceea ce n-ar fi prea mult". În viitor, s-ar putea constitui şi pilonul II, din ruperea unei bucăţi din fondul public spre zona privată. Potenţialul pieţei de sănătate din România este de 4-5 miliarde de euro, însă la această oră asigurările private sunt sub 10 milioane de euro. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite