Samuel Havadtoy, între Brâncuşi şi Andy Warhol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România, în aceeaşi sală a Muzeului de artă în care şi-a prezentat lucrările sale şi Constantin Brâncuşi, idolul său. Povestea lui Samuel Havadtoy este şi cea a sutelor de refugiaţi

România, în aceeaşi sală a Muzeului de artă în care şi-a prezentat lucrările sale şi Constantin Brâncuşi, idolul său.
Povestea lui Samuel Havadtoy este şi cea a sutelor de refugiaţi care, în perioada comunistă, au fost nevoiţi să îşi părăsească ţara în mod clandestin, uneori cu preţul vieţii. Lui Havadtoy, deşi născut în Marea Britanie, i s-a interzis părăsirea Ungariei până când, la 18 ani, a reuşit să obţină viza pentru Bulgaria şi fosta Iugoslavie şi dus a fost. Ajuns în America, la New York, a trecut prin toate slujbele pe care un tânăr fără experienţă, prieteni sau bani le poate avea, de la bucătar la picolo. Aşa a devenit un expert în gătit, felurile favorite pe care le prepară pentru prietenii lui fiind cele bazate pe bucătăria asiatică. Fire timidă, preferă să invite prieteni la cină decât să frecventeze cluburile, sau, mai rău, petrecerile mondene. Zâmbind, îşi aminteşte cum odată Sean Lennon (fiul lui John Lennon şi Yoko Ono) i-a spus ceva foarte amuzant: "Orice ai găti tu, până la urmă tot gulash iese".
Lui Samuel Havadtoy îi place ciorba de burtă… cu accente asiatice
A încercat o dată ciorba de burtă românească şi nu i-a plăcut deloc. A doua oară, Dan Chişu, cu care este prieten şi care l-a invitat să expună în deschiderea festivalului Dakino, i-a preparat o ciorbă de burtă… îmbogăţită cu condimente asiatice. Mult mai pe gustul lui, i s-a părut delicioasă. Una peste alta, este bucuros că are ceva sânge de transilvănean în vine (prin bunica lui) pentru că, spune el, este probabil regiunea din Europa cea mai cunoscută, datorită lui Dracula.
Momentul său norocos a fost angajarea la un faimos decorator de interior din New York. După şase ani, avea propria lui afacere şi decora apartamentele răsfăţaţilor highlife-ului newyorkez. Aşa i-a întâlnit pe John Lennon şi Yoko Ono, care au trecut din întâmplare prin faţa atelierului şi, colecţionari de artă egipteană fiind, nu au vrut să plece fără două scaune de inspiraţie egipteană expuse în vitrină. "Ei doi aveau o relaţie minunată. Acel gen de legătură pe care o ai cu cineva care este exact acea persoană cu care, după ce te trezeşti lângă ea diminieaţa, vrei să-ţi petreci tot restul zilei". Ceea ce urmează este o prietenie frumoasă de ani buni, care a continuat cu o legătură specială cu Yoko, căreia i-a fost manager şi, spun gurile rele, chiar mai mult. "Am încercat să îl conving pe Sean (Lennon) să vină în concert la Budapesta, dar mi-a spus:
ştii câte discuri am vândut acolo? Trei! Nu am mai spus nimic de România
, a continaut el zâmbind. Despre Yoko Ono spune că este o femeie cu o extraordinară abilitate de a inspira, lucru care explică fascinaţia pe care a exercitat-o asupra lui John Lennon şi nu numai".
Este unul dintre puţinii elevi ai marelui artist american Andy Warhol
De la decoraţiuni interioare, Samuel Havadtoy a trecut la pictură şi, ulterior, la grafică. Vedetă a artei americane, Andy Warhol a fost cel care i-a fost "profesor" în tehnica inventată de acesta, a imprimării unor pânze cu ajutorul unui şablon. Această metodă de lucru a dat unele dintre cele mai celebre pânze ale lumii, portretele lui Marylin Monroe, Mao sau Elisabeth Taylor. Această influenţă este evidentă şi în colecţia inspirată din arta japoneză pe care a prezentat-o la Bucureşti, în deschiderea festivalului Dakino.
Lucrările au fost realizate în mod special pentru festival, artistul trezindu-se zilnic la 6 dimineaţa pentru a-şi termina opera la timp. Fire introvertită, nu era în mediul lui la petrecerile nebune care aveau loc în celebrul club Studio 54, închis în... pentru consum de droguri şi petrecerile mult prea dezlănţuite. Warhol era şi el o fire introvertită, greu de pătruns. "Până la moartea sa, noi nu ştiam că mergea dimineaţa cu un teanc de reviste sub braţ, prin magazine, pentru a-i convinge să expună publicaţia sa".
Ne-am despărţit de Samuel, care stătea cu gândul la excursia pe care spera să o facă la Târgu Jiu pentru a vedea operele idolului său, Constantin Brâncuşi. Se gândea cu teamă că ceaţa din acea zi ar putea să împiedice o excursie pe care o plănuise de mult…

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite