Samsarii rup hălci din Mănăstirea Cernica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

proprietate în ograda bisericii. De ceva vreme, feţele bisericeşti s-au trezit cu discoteci şi restaurante în bătătură, în timp ce pe lacul ce le aparţine se organizează concursuri de

proprietate în ograda bisericii. De ceva vreme, feţele bisericeşti s-au trezit cu discoteci şi restaurante în bătătură, în timp ce pe lacul ce le aparţine se organizează concursuri de skijeturi. Încercările călugărilor de a-şi recupera domeniile naţionalizate abuziv datează din 1991. Ei au trimis Primăriei Pantelimon o adresă în care se solicita restituirea unui teren de 50 de hectare, o bucată de pădure şi balta mănăstirii. De atunci şi până în prezent, niciunul dintre primarii de la Pantelimon nu a dat vreun răspuns. Au urmat apoi alte solicitări, trimise la Prefectura Ilfov şi la Comisiile locale de retrocedare. Crezând că preoţii nu vor face scandal, toţi i-au ignorat.
Prima "invazie" pe domeniul lăcaşului de cult a avut loc în urmă cu patru ani. Pentru că nu mai făceau faţă cererilor de retrocedare, cei de la Primăria Pantelimon au propus oamenilor titluri în curtea mănăstirii. A fost greu până şi-au făcut curaj primii localnici, pentru că apoi împroprietăririle au venit pe bandă rulantă. Peste 30 de hectare de teren care au aparţinut mănăstirii au fost astfel abuziv ocupate. Localnicii au acceptat compromisul, pe motiv că valoarea terenului bisericesc era mult mai mare, depăşind 100 de euro metrul pătrat.

"şantajul electoral" - singura armă a călugărilor
Singurul gest de bunăvoinţă din partea autorităţilor locale a fost făcut în 2004. Fostul primar din Pantelimon a vrut să amenajeze o secţie de votare în clădirea seminarului monahal, însă monahii s-au împotrivit. S-a ajuns atunci până la fostul ministru Gabriel Oprea, care a intervenit pentru amplasarea urnelor acolo. În contrapartidă, s-a dat o ordonanţă de guvern prin care lăcaşul de cult primea 72 hectare de luciu de apă din lacul Cernica. Deşi înainte de naţionalizare mănăstirea fusese proprietară peste 187 de hectare, călugării s-au mulţumit şi cu mai puţin. Ordonanţa lui Oprea s-a dovedit însă lipsită de valoare.

Concesionarii bălţii furate ameninţă mănăstirea
Primăria Pantelimon a ignorat încă o dată un act oficial şi a concesionat, în paralel, bucăţi din lacul deja retrocedat. O firmă privată a primit chiar şi dreptul de pescuit industrial în lacul Cernica. Aşa s-a ajuns ca luciul de apă să aibă mai mulţi proprietari. De fiecare dată când au vrut să exploateze în regie proprie balta, călugării au primit ameninţări de la concesionari. Aşa că, în cele din urmă, s-au lăsat păgubaşi. Cazul terenurilor luate cu japca de la Mănăstirea Cernica face însă, de câteva luni, obiectul unui dosar DNA. Mai mulţi membri în comisiile locale de retrocedare de până acum sunt cercetaţi pentru modul în care au semnat actele de proprietate. De la dosar lipsesc însă plângerile călugărilor, care au preferat până acum să se ţină departe de acest scandal.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite