„Sâmbra Oilor” va ocupa dealul de la Huta Certeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anual, 20.000 de oameni participă la cea mai mare sărbătoare câmpenească a judeţului Satu Mare. Preşedintele Traian Băsescu, alături de soţia sa, este aşteptaţ duminică la festivalul de muzică populară.

Un număr de 600 de artişti din judeţul Satu Mare, Maramureş şi Ucraina participă duminică la cea mai importantă sărbătoare tradiţională a Sătmarului, „Sâmbra Oilor”. Ajunsă la cea de-a 53-a ediţie, la manifestare sunt aşteptaţi în jur de 20.000 de oameni, media anuală înregistrată până acum.
 
Şirul manifestărilor va începe de la ora 11.00, când Ansamblul din Bixad va deschide sărbătoarea. Anul acesta, bugetul alocat pentru organizare a scăzut foarte mult, motiv pentru care nu există niciun nume mare cap de afiş. „Cu toate acestea, sperăm să participe cât mai multe persoane. Este o sărbătoare importantă a judeţului”, a declarat Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, principalul organizator al evenimentului.

Dacă anul trecut s-au alocat din partea Consiliului Judeţean 75.000 de lei pentru organizare, acum abia s-au primit 44.000 de lei. Cu toate acestea, sărbătoarea nu va fi compromisă, formaţiile locale, dar şi invitaţii speciali din străinătate urmând a salva situaţia. „În acest an îi vom avea alături de noi Ansamblul din Apşa de Mijloc din Ucraina”, a mai declarat Felician Pop.

Pe scena amplasată în vârful dealului din Huta Certeze vor mai urca grupul Măgura din Târşolţ, ansamblurile Florile Turţului din Negreşti, Batarci, Oşencuţa din Călineşti Oaş, Sânzienele şi Oaşul din Negreşti Oaş, Ansamblul din Racşa, Petre şi Petrică Zele, Maria Petca Poptean, Dănţăuşii din Soconzel, ansamblul Cununiţa, Lavinia Goste, taraful Ceatăra din Carei, ansamblul din Drăguşeni, Doina Codrului de la Şcoala de Arte, respectiv Ansamblul Codrişorul din Tăşnad.

Sâmbra, sărbătorită în toate satele Oaşului

„Sâmbra Oilor” a devenit cea mai importantă sărbătoare câmpenească a oşenilor. Ea marchează momentul în care ciobanii îşi urcă oile la păscut. Abia la întoarcere începe numărătoarea ovinelor şi mulsul lor, deoarece laptele recoltat reprezintă etalonul pentru întreaga vară, proprietarii primindu-şi, în funcţie de cantitate, partea de lapte, caş şi urdă. În ziua Sâmbrei, oile sunt urcate pe deal şi lăsate la păşunat în cele mai bune locuri. Tot aici începe şi programul artistic cultural, unde, an de an, mii de oameni se adună.

Invitaţi de seamă

Preşedintele României, Traian Băsescu, alături de soţia sa, şi-a anunţat intenţia de a participa la sărbătoarea câmpenească din Satu Mare. Potrivit organizatorilor, alături de acesta ar trebui să vină şi ministrul turismului, Elena Udrea. De asemenea, sunt anunţate şi participarea preşedintelui senatului Mircea Geoană şi a preşedintele PNL Crin Antonescu. Deputaţii şi senatorii sătmăreni nu vor lipsi de la sâmbră.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite