"Salvatorul naţiei", Gigi Becali, nu se poate salva pe el însuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Latifundiarul din Pipera vrea să joace un rol major la conducerea României dar realitatea l-a arătat incapabil să construiască lucruri durabile . Meciul pierdut de Steaua la Sevilla nu a

Latifundiarul din Pipera vrea să joace un rol major la conducerea României dar realitatea l-a arătat incapabil să construiască lucruri durabile .

Meciul pierdut de Steaua la Sevilla nu a însemnat numai un rezultat de pe terenul de fotbal, ci a oferit şi imaginea falimentului managerial al patronului clubului Steaua. Situaţia clubului de fotbal şi propriul stil de a conduce afacerile demonstrează incapacitatea lui Gigi Becali de a juca un rol constructiv în administrarea ţării, aşa cum el îşi doreşte.

Palatul de la Şosea, cumpărat de la moştenitorii celebrului industriaş interbelic Max Auschnitt, se arată drept cea mai solidă construcţie purtând marca Gigi Becali. Altfel, în afaceri, el nu a construit nicio companie, ci doar a încercat, fără succes, să-şi înscrie propriul nume ca brand. Pe plan politic, Partidul Noua Generaţie, proiectat să-l ridice pe liderul său în fruntea statului sau măcar a guvernului, se dovedeşte doar o gogoaşă umflată, organizaţia fiind practic absentă din dezbaterea publică şi în relaţia cu cetăţenii. Situaţia clubului Steaua este, de asemenea, dezastruoasă. Cu cât milioanele luate din Liga Campionilor s-au înmulţit, cu atât forţa de joc a echipei a slăbit, pe fondul unor decizii aberante ale patronului.

Stilul "managerului-tătuc"

Dar cine este managerul Gigi Becali, cel care are pretenţia de a administra o ţară? Adaptabil, egocentric, imprevizibil, generos şi răzbunător sunt câteva dintre caracterizările făcute de specialiştii în resurse umane finanţatorului echipei Steaua.

Bossul de la Steaua este văzut prin prisma acţiunilor şi declaraţiilor publice ca şi "managerul-tătuc". Doar el ştie ce este bine şi ce este rău. Iar dacă faci ce trebuie, o să fii răsplătit. Printre punctele tari pe care le-au identificat specialiştii în resurse umane la managerul Gigi Becali se numără capacitatea de a-şi alege colaboratorii. O altă calitate a sa este de a învăţa extraordinar de repede, după cum remarcă Doru Dima, psiholog şi manager al firmei de consultanţă Dima Consulting Group. Pe de altă parte, această capacitate nu poate acoperi lipsa culturii generale şi a cunoştinţelor aşezate temeinic.

Valorile pe care le promovează declarativ sunt desconsiderate de faptele sale, fapt ce îi bulversează pe colaboratorii săi. Relaţiile sale se dezvoltă pe mecanismul "eu te plătesc, tu faci". Dacă Becali consideră că nu a primit pe măsura plăţii poţi, ca şi subaltern al său, să-i devii rapid duşman. În relaţiile cu Becali nu există zone de gri. Pe cât de bine îţi poate fi în "cercul Becali", pe atât de rău îţi este când treci automat în tabăra duşmanilor.

Adrian Stanciu, partener la Ascendis, firmă de consultanţă românească în domeniul dezvoltării organizaţiilor, îl consideră pe investitor ca fiind "extrem de egocentric". Din acest motiv el nu îl vede capabil să ralieze oameni sau idei. "Gigi Becali este perfect adaptat la un anume campionat de business. Nu este câtuşi de puţin recomandat stilul lui decât dacă vrei să joci în acel campionat", spune Christian Scholtes, asociat la firma de consultanţă în resurse umane Hermes Advisors.

În acelaşi timp, George Butunoiu, specialist în recrutarea top-managerilor, crede că Gigi Becali este străin de modelele clasice de manager. "Ca să lucreze cineva cu el trebuie să fie ori foarte bine plătit, ori să fie la fel ca el", spune Butunoiu.

Milioanele, mod de risipire

Din ce în ce mai dictatorial, patronul de fotbal Becali a transformat antrenorii în marionete şi s-a înconjurat de subalterni servili. Pe lângă mai vechiul Valeriu Argăseală, Gigi l-a adus în Ghencea pe fostul mare jucător Adrian Ilie. Acesta s-a remarcat prin declaraţii fanteziste despre şansele de calificare ale roş-albaştrilor în optimile Ligii, declaraţii care au gâdilat orgoliul lui Becali.

Chiar dacă Steaua a încasat circa 12 milioane de euro din participarea la ediţia trecută a Ligii Campionilor, lotul a fost îmbogăţit doar numeric, nu şi valoric. Nou-veniţii, precum Neaga, Zaharia sau Surdu, au dovedit că sunt prea mici pentru un război aşa de mare. În acelaşi timp, un tânăr jucător de talent, Răzvan Ochiroşii, a fost cedat la Gloria Buzău, o echipă-satelit controlată de parteneri de afaceri de-ai patronului Stelei.

Ca o ironie a sorţii, omul care a contribuit cel mai mult la înfrângerea de marţi a Stelei a fost Capel, un tânăr de 19 ani care a făcut ce a vrut cu apărătorii echipei române. Imixtiunea exagerată a lui Gigi Becali în munca antrenorilor a culminat la Sevilla cu impunerea lui Surdu, care a fost inexistent pe teren.

Managementul dezastruos şi felul în care a fost îndepărtat antrenorul Gheorghe Hagi au fost taxate prompt de fanii care au lăsat stadionul pe jumătate gol la partida cu Arsenal.

PNG o ia la vale în sondaje

Plasat pe poziţia 11-a pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, PNG-ul lui Gigi Becali are în prezent toate şansele în a înregistra un eşec răsunător la primul său test electoral. Criza de personalităţi marcante cu care se confruntă lista proprie de eurocandidaţi, dar şi dependenţa formaţiunii politice de evoluţia clubului de fotbal Steaua, manageriate tot de patronul din Pipera, s-a repercutat negativ asupra şanselor PNG în a prinde o poziţie în Parlamentul European.

Singurele personaje cu notorietate pe lista eurocandidaţilor PNG, Gigi Becali şi Helmuth Duckdam au o sarcină grea. Scandalul provocat de Becali cu propriul său fin, Gheorghe Hagi, dar şi evoluţiile penibile ale Stelei în Cupa Campionilor au coborât în septembrie intenţia de vot pentru PNG de la 13% la 11% (IMAS), ca în luna octombrie să se plaseze sub pragul electoral (BCS). Recent, social-democratul Viorel Hrebenciuc îşi avertiza protejatul că numai o victorie a Stelei la Sevilla mai poate redresa PNG înainte de campania pentru PE şi asigura viitorul politic al celui autoproclamat "El Principe".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite