Salvarea cotaţiilor, la mâna managerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răscumpărarea propriilor acţiuni sau achiziţiile directe au devenit tot mai frecvente la BVB Pentru a salva aparenţele şi ca să dea un impuls investitorilor, managerii companiilor de la

Răscumpărarea propriilor acţiuni sau achiziţiile directe au devenit tot mai frecvente la BVB

Pentru a salva aparenţele şi ca să dea un impuls investitorilor, managerii companiilor de la BVB şi-au intensificat achiziţiile de acţiuni la emitenţii pe care îi reprezintă.

În luna septembrie, preşedinţii şi acţionarii unor companii precum Impact (IMP), Flamingo International (FLA) sau Banca Comercială Carpatica (BCC) au intrat, în calitate de cumpărători, la tranzacţionare.

Carabulea, de şapte ori în piaţă pentru BCC

De la începutul lunii septembrie, Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu, ambii acţionari în cadrul developerului imobiliar Impact SA, au răscumpărat aproximativ 0,2% din acţiunile emitentului.

Preşedintele Impact a achiziţionat, pe 11 septembrie, 1,5 milioane de titluri IMP la preţul de 0,1036 lei/acţiune, iar Carmen Săndulescu a cumpărat, în două şedinţe, 3 milioane de acţiuni IMP, în valoare totală de 313.350 de lei. Totuşi, cursul titlurilor IMP s-a depreciat, până la jumătatea acestei luni, cu 31%, de la 0,1450 lei/acţiune la 0,1000 lei/acţiune.

Cel mai frecvent la cumpărare în septembrie a fost, însă, principalul acţionar al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), Ilie Carabulea. În primele două săptămâni, Carabulea a intrat de şapte ori la cumpărare, iar valoarea pachetelor achiziţionate a cumulat 325.645 lei.

Practic, din piaţă au fost cumpărate 1,59 milioane de acţiuni, reprezentând 0,08% din capitalizarea emitentului. La începutul lunii septembrie, Carabulea deţinea 35,9% din Banca Carpatica. În acest interval, în condiţiile unei pieţe nefavorabile, titlurile BCC au reuşit performanţa unei aprecieri de 3%, de la 0,1800 lei/acţiune la 0,1850 lei/acţiune.

Răscumpărarea, o tehnică frecventă

Şi Jiri Rizek, directorul retailerului IT&C Flamingo International (FLA), a cumpărat pe 11 septembrie un pachet de 181.600 de acţiuni, la preţul de 0,1161 lei/titlu. De la începutul acestei luni, titlurile FLA au pierdut 12%, până la 0,1580 lei/acţiune.

În acelaşi timp, managerii companiilor au decis şi răscumpărarea organizată a acţiunilor din piaţă. De exemplu, SSIF Broker Cluj (BRK) a convocat adunarea acţionarilor pe 17 octombrie pentru a aproba răscumpărarea a cel mult 5% din capitalul social subscris. Intervalul de preţ propus este de 0,3 lei şi 0,5530 lei/acţiune.

Şi Banca Transilvania a decis, la începutul lui septembrie, răscumpărarea tot a unui pachet de 5%. Preşedintele Băncii Transilvania, Robert C. Rekkers, a intrat susţinut la cumpărare în luna mai, când, în trei şedinţe, a achiziţionat 70.000 de acţiuni în valoare totală de 50.500 de lei. De la începutul acestei luni, titlurile TLV s-au ieftinit cu 9%, la 0,2620 lei/acţiune.

În prezent, Flamingo International derulează un program de oferire de opţiuni pe acţiuni salariaţilor companiei, denumit Share options plan 2007 - 2010. Şi Impact a anunţat răscumpărarea a cel mult 4% din capitalul social al companiei (80 de milioane de acţiuni, din care 13 milioane de acţiuni vor fi alocate administratorilor şi salariaţilor la un preţ egal cu 5% din cel de achiziţie).

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite