Saloanele secrete de la Spitalul Militar îşi aşteaptă demnitarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sepepiştii au pregătit terenul, dar mai-marii ţării nu se arată încântaţi Preşedintele, şeful Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor ar trebui să meargă la Spitalul Militar

Sepepiştii au pregătit terenul, dar mai-marii ţării nu se arată încântaţi

Preşedintele, şeful Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor ar trebui să meargă la Spitalul Militar Central din Bucureşti măcar o dată pe an, pentru controlul medical general, dar şi la "urgenţe". Aşa a hotărât Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în şedinţa din luna decembrie a anului trecut. Însă demnitarii pot evita vizitele la SMC.

În Decizia nr. 166/2006 scrie că "demnitarul efectuează anual un control general", dar alternativa doctorului de familie nu este exclusă. Iar în cazul unei intervenţii precum cea suferită de preşedintele Băsescu în 2006, când s-a operat de hernie în Austria, comisia medicală de la Spitalul Militar poate hotărî ca pacientul de rang înalt să fie îngrijit peste hotare. Pe cheltuială proprie. Totuşi, politicienii vizaţi de hotărârea CSAT vor trebui, vrând-nevrând, să fie însoţiţi în deplasările prin ţară de un echipaj medical de la SMC, care va colabora cu agenţii Serviciului de Pază şi Protecţie.

Saloane "clasificate" pentru demnitari

Oricum, SPP a instruit deja personalul Spitalului Militar pentru toate variantele posibile. Sepepiştii i-au convocat pe medici la briefinguri şi simulări, elaborând apoi un protocol ce secretizează circumstanţele actului medical în care sunt implicaţi cei trei politicieni. În consecinţă, comandantul SMC, doctorul Ioan Sârbu, a dat detalii minime despre cele două saloane amenajate exclusiv pentru demnitari: "Sunt două camere cu paturi spitaliceşti, obişnuite, dotate cu gaze medicinale, prodoxid de azot şi monitoare de supraveghere. Mai există camere de duş şi un spaţiu pentru secretariat. Nu ne-a cerut nimeni să oferim condiţii de cinci stele", a explicat Ioan Sârbu, subliniind că zona saloanelor este "clasificată prin protocol".

Informaţii despre starea demnitarilor, numai de la SPP

Potrivit Hotărârii nr. 166/2006, SPP este instituţia responsabilă de convocarea comisiei medicale şi de comunicarea stării de sănătate a politicienilor. "Am convenit ca detaliile privind situaţia medicală a demnitarilor să fie furnizate doar de Serviciul de Pază şi Protecţie. Noi vom întocmi un comunicat după fiecare control medical şi îl vom transmite către ei", a explicat comandantul Sârbu. "Orice informaţie privind starea de sănătate a unui demnitar aflat în protecţia SPP poate fi făcută publică numai cu acordul demnitarului respectiv", îl completează Serviciul de Pază şi Protecţie, citând din prevederile CSAT. Totuşi, doctorul Ioan Sârbu le-a făcut o sugestie indirectă primilor oameni din stat: "Preşedintele Bush a ieşit în faţa naţiunii, anul trecut, după ce a fost internat în spital, şi a spus că este sănătos". Generalul de brigadă Ioan Sârbu nu s-a declarat un fan al secretomaniei SPP, dar a conchis că hotărârea CSAT era necesară. "Această decizie este consecinţa unei bâjbâieli, în care personalul medical nu a ştiut să gestioneze momentul operaţiei de hernie a preşedintelui Băsescu. Toată lumea îşi dădea cu părerea, era haos".

Tăriceanu s-a autoexclus, Văcăroiu e împotrivă

Însă politicienii nu au primit bine decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Nicolae Văcăroiu chiar s-a exprimat împotrivă: "Această hotărâre este simpatică şi interesantă, dar total inutilă. Eu am medicul meu de familie şi, în plus, nici nu am probleme de sănătate". Mai mult, premierul Călin Popescu Tăriceanu a respins din start descinderea obligatorie la Spitalul Militar. "Primul-ministru este foarte mulţumit de procedurile în vigoare pentru asigurarea stării sale de sănătate şi nu a dorit schimbarea modului de gestionare a fişei sale medicale. Conform legii, starea de sănătate este o chestiune privată", a transmis, în luna ianuarie, cabinetul lui Tăriceanu.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite