Salariul minim ar putea ajunge la 1.600 de lei, în următorii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul minim pe economie ar putea ajunge în următorii ani la 1.500 - 1.600 lei, ceea ce va reprezenta "cam 50%" din salariul mediu pe economie, a declarat  ieri ministrul Muncii, Marian Sârbu.

"Salariul de 600 lei ar putea creşte cu o proporţie semnificativă şi ar putea ajunge, după părerea mea, în următorii ani la 15-16 milioane lei (vechi - 1.500-1.600 lei n.r.). Salariul minim pe economie ar trebui să ajungă, într-o perioadă relativ scurtă de timp, adică în aproximativ patru ani de zile, pentru că a fost un plan proiectat pentru intrarea României în zona euro, cam la 50% din salariul mediu pe economie", a spus Sârbu miercuri seară la Realitatea Tv.

În ce priveşte salariile mici ale angajaţilor care muncesc la patron, ministrul muncii a afirmat că Guvernul are două pârghii pe care le poate folosi în această situaţie: prima - "de a folosi, prin Hotărâre de Guvern, salariul minim pe economie, şi a doua - de a încuraja legislaţia muncii, de a încuraja formarea de sindicate, de a încuraja principiul negocierii, astfel încât să existe între patron şi salariaţi un echilibru".

Anterios, Marian Sârbu declarase că Guvernul va lua în discuţie posibilitatea creşterii salariului minim pe economie de la 600 lei la 700 lei după 1 iulie 2009, după discuţii prealabile cu patronatele, iar alocaţia pentru şomaj va rămâne legată de salariul minim.

Salariul mediu în sectorul bugetar este de circa 2.000 lei


Marian Sârbu a mai spus că salariul mediu pe economie este de 1.693 lei în acest moment, iar salariile din sectorul bugetar sunt cu 20% mai mari, ceea ce face ca media salariilor angajaţilor din sistemul bugetar să ajungă la 2.000 lei.

"În domeniul bugetar există o diferenţă de 20% faţă de salariul mediu pe economie, care este în acest moment de 1.693 lei. Salariul mediu în sectorul bugetar este de circa 2.000 lei. Raportul dintre salariul mediu din domeniul bugetar şi salariul minim pe economie (600 lei n.r.) este de circa 3,5", a precizat Ministrul Muncii.

Pe de altă parte, Marian Sârbu, a explicat că, în contextul elaborării Legii unice de salarizare în sistemul bugetar, "ar trebui să se dea mai multă atenţie acelor persoane care lucrează în educaţie, sănătate şi o bună parte a funcţionarilor publici care nu au funcţii de conducere".

"În săptămânile care urmează, vom discuta acele repere care vor duce în final la o nouă ierarhie socială. Noua lege a salarizării unice va evita situaţiile de discrepanţă economică între anumite categorii de bugetari şi va evita şi situaţiile din prezent în care statul este dat în judecată pentru neplata unor drepturi salariale, aşa cum se întâmplă în cazul Ministerului Justiţiei, care este dator sindicaliştilor din domeniul juridic", a spus Sârbu.

Executivul a aprobat, miercuri, principiile Legii salarizării unice în sistemul bugetar, urmând ca proiectul de Lege să fie elaborat de Ministerul Muncii până în 30 iunie 2009.

Legea salarizării unice va fi implementată pe o perioadă de trei ani, începând cu 2010, iar raportul dintre salariul minim pe economie şi salariul de bază maxim va fi de cel mult 1 la 15, prin creşterea salariilor mici şi medii, concomitent cu îngheţarea sau majorarea cu sume mici a salariilor mari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite