Salariul indicat în CV, bază de negociere la angajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile sunt interesate să afle pretenţile financiare ale candidaţilor înainte de interviu Menţionarea în CV a salariului dorit reduce numărul de interviuri nereuşite. Asta pentru

Companiile sunt interesate să afle pretenţile financiare ale candidaţilor înainte de interviu

Menţionarea în CV a salariului dorit reduce numărul de interviuri nereuşite. Asta pentru că angajatorul îşi face o primă impresie despre pretenţiile financiare ale candidatului şi poate face astfel o selecţie a pretendenţilor.

Pe măsură ce economia oferă tot mai multe oportunităţi de angajare, un motiv tot mai des întâlnit pentru care un proces de recrutare poate să eşueze este refuzul ofertei financiare de către candidaţi.

Una dintre metodele de a reduce acest risc este informarea angajatorului despre aşteptările salariale încă din etapa sortării CV-urilor, prin includerea în acesta a sumei dorite. "Decizia de angajare e axată mult mai mult pe salariu decât era acum 5-10 ani", spune George Butunoiu, unul dintre principalii jucători pe piaţa consultanţei în resurse umane din România. Pe atunci, erau "vândute" candidatului oportunităţile de dezvoltare. Butunoiu crede însă că este de preferat situaţia actuală în care accentul să fie pus pe oferta materială pentru că înainte apăreau foarte multe frustrări din cauza promisiunilor nerespectate şi a aşteptărilor înşelate.

Companiile sunt foarte interesate să afle salariul pe care şi-l doreşte un candidat, dar doar aproximativ 40% din CV-urile portalului de recrutare ejobs.ro menţionează salariul dorit de candidaţi. "Majoritatea preferă să sublinieze realizările pe care le-au avut şi să convingă astfel compania că merită un salariu mare, iar negociera propriu-zisă să aibă loc în momentul interviului", spune Laura Chilom, consultant în resurse umane al site-ului. Ea crede că mulţi candidaţi se feresc să-şi declare pretenţiile financiare deoarece o sumă prea mică poate crea impresia angajatorului că nu are încredere în forţele proprii, iar una prea mare poate fi o dovadă că respectivul candidat este vanitos, mult, mult prea sigur pe sine.

Oferta poate fi mai mică decât pretenţiile iniţiale

Cei mai mulţi angajatori consideră nivelurile indicate de candidaţi ca fiind baze pentru pornirea discuţiei, şi nu niveluri minime. "Acestea (n.r. aşteptările salariale) sunt orientative, pentru a evita selecţia unor persoane ale căror aşteptări salariale sunt mult peste posibilităţile bugetare ale firmei.

În general, candidaţii îşi păstrează cerinţele financiare cu marja de aproximativ plus/minus 10-20%", spune Amalia Pîcleanu-Săvinescu, Managing Partner, Tandem Consulting. Aşadar, chiar dacă ai menţionat un salariu, trebuie să nu te miri dacă oferta pe care o primeşti este chiar şi cu 20% mai mică decât ce ai cerut. Ana Glavce, director de resurse umane a TNT România, este chiar ceva mai categorică: "Aşteptările din CV sunt ca şi cunoaşterea limbii engleze din CV. De multe ori, nu au nicio legătură cu realitatea. Dacă m-aş lega de asta, nu aş mai angaja pe nimeni, niciodată. Salariul specificat oferă un orizont oarecare".

Recompensă conform grilei

Pentru a afla dacă oferta companiei se poate încadra în aşteptările salariatului, acesta este întrebat care este suma sub care nu ar veni să lucreze la TNT. Asta nu înseamnă însă că salariatul nu va primi mai mult de acea sumă. "TNT are o grilă de salarii în care se ţine cont de complexitatea postului, de responsabilităţi, de efortul care este cerut şi de piaţă. Nu profităm de lipsa de abilităţi de negociere a unui individ şi nu considerăm că este cazul să plătim diferit doi indivizi care prestează acelaşi tip de muncă", spune Glavce.

O abordare similară în negocierea salariului o are şi firma de recrutare şi consultanţă în resurse umane Advice Human Resources. "Chiar dacă nu se precizează întotdeauna o sumă fixă, se indică măcar o cifră sub care candidatul nu este dispus să coboare", ne spune Mihaela Scarlat, consultantul acesteia.

Uneori salariul solicitat nu este o piedică pentru angajare. "Aşteptările financiare nu sunt un prim criteriu de selecţie. Dacă se demonstrează că un candidat are competenţe valoroase, atunci îl dorim în echipă", spune Gabriela Lungu, manager pentru recrutare şi compensaţii şi beneficii al BitDefender.

Nu toate economiile se confruntă cu problema ghicirii salariului. În alte ţări, chiar angajatorii anunţă salariul oferit. Din anunţurile de pe ejobs.ro, doar 10% conţin oferta financiară. În acelaşi timp, pentru poziţiile inferioare sau de management de mijloc, grilele de salarii sunt cunoscute de toată lumea. Butunoiu povesteşte că a avut o surpriză de proporţii în care a asistat, în străinătate, la o recrutare încheiată cu angajare, fără ca măcar oferta financiară să fie discutată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite