Salariul minim pe economie încaieră sindicatele cu patronatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii vor o creştere modică pentru a-şi păstra profiturile, sindicaliştii invocă pragul de sărăcie şi cer 700 de lei În această perioadă, negocierile dintre sindicate şi

Angajatorii vor o creştere modică pentru a-şi păstra profiturile, sindicaliştii invocă pragul de sărăcie şi cer 700 de lei

În această perioadă, negocierile dintre sindicate şi patronate pe tema salariului minim pe economie în 2008 se desfăşoară în spatele uşilor închise. Acum, după ce propunerea-surpriză a sindicatelor de a se majora acest indicator până la 700 de lei a ieşit la lumină, părţile încep să-şi pună pe tapet argumentele pro şi contra creşterii salariale.

Problema salariilor devine din ce în ce mai spinoasă în România, în condiţiile în care fără o creştere reală riscăm o criză a forţei de muncă, dar - pe de altă parte - cu o majorare prea abruptă s-ar putea destabiliza indicatori macroeconomici importanţi, între care primul este inflaţia.

De aceea, discuţiile şi negocierile mai mult sau mai puţin discrete pe marginea salariului minim pe economie în 2008 sunt mai aprinse ca oricând. Iar partenerii sociali - liderii sindicatelor şi ai patronatelor reprezentative la nivel naţional - nu par dispuşi să cadă la pace.

Creşterea - la latitudinea întreprinderilor

"Producţia industrială, ca şi productivitatea muncii, a avut o dinamică prea timidă ca să susţină creşterile salariale cerute de sindicate. Mai important este însă, că la nivelul unor ramuri importante din economie, s-au negociat deja nivelurile salariale, ale căror creşteri nu sunt atât de mari ca aceasta, propusă pentru minimul la nivel naţional.

Suntem conştienţi de necesitatea creşterii veniturilor angajaţilor, şi cred că acestea se pot negocia cel mai bine la fiecare întreprindere în parte, în baza unor analize economice realiste", ne-a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Industriaşilor din România (UGIR-1903), Cezar Corâci.

El a precizat că, având în vedere sporurile şi indexările ce se acordă obligatoriu pe fiecare clasă de angajaţi (de exemplu, în funcţie de studiile sau vechimea acestora), doar 5% din totalul salariaţilor vor primi numai minimul pe economie; restul vor avea venituri mai mari, proporţional cu acele indexări.

Atenţie la evoluţia preţurilor!

Principalul argument al sindicatelor pentru creşterea până la 700 de lei a salariului minim pe economie este legat de scumpirile produselor şi necesitatea depăşirii pragului de sărăcie.

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, a declarat agenţiilor de presă că "valoarea cerută de noi este în conformitate cu ceea ce sindicatele au cerut întotdeauna după intrarea României în UE, şi anume salariul minim să fie aproape de pragul de sărăcie". După calculele experţilor din confederaţiile sindicale, luându-se în considerare inflaţia şi indicele preţurilor de consum, "700 de lei ni se pare o valoare rezonabilă", a spus liderul sindical.

În 2007, salariul minim pe economie negociat între sindicate şi patronate, prin contractul colectiv de muncă, este de 440 de lei pentru muncitori necalificaţi şi de 880 de lei pentru studii superioare. Salariul minim stabilit de guvern pentru bugetari este de 390 de lei.

Pro şi contra unei majorări substanţiale a salariului minim

Pentru

Trebuie depăşit pragul de sărăcie

Salariaţii să poată suporta scumpirile

Fără creştere, riscăm o criză a forţei de muncă

Oprirea exodului românilor către locurile de muncă din străinătate

Împotrivă

Producţia industrială nu a crescut spectaculos

Productivitatea muncii - de două ori mai micâ decât creşterea salariilor

Pericol de ratare a ţintei de inflaţie

La nivel de ramură s-au negociat deja, creşterea fiind mult mai mică

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite