Salariul unui dascal ajunge pentru sapun si abonament pe autobuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Vom sta ca un ghimpe in capul lor in fata Parlamenului, timp de doua saptamani, pe toata perioada discutarii Legii bugetului", a declarat Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale

"Vom sta ca un ghimpe in capul lor in fata Parlamenului, timp de doua saptamani, pe toata perioada discutarii Legii bugetului", a declarat Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN). ,In definitiv, parlamentarii sunt angajatii nostri. Bugetul se imparte pe grupuri de interese economice. Bugetul Cancelariei primului-ministru este cat trei bugete ministeriale la un loc", a adaugat Croitoru, avertizand ca, daca aceasta greva de avertisment nu va avea nici un efect, vor inchide toate scolile si universitatile. Romania nu poate intra in UE in asemenea hal". Ieri, in ziua care parlamentarii au inceput dezbaterile la proiectul Legii bugetului, peste 60.000 de profesori afiliati FEN, din aproape 10.000 de scoli din toata tara, au intrat in greva de avertisment si nu si-au tinut cursurile, intre orele 11-13. Alti zeci de sindicalisti au pichetat sediul Parlamentului si au cerut alocarea a 6% din P.I.B. pentru educatie. ,Traim din imprumut in imprumut... de la colegi, de la banci. "Mai da-mi si mie 100.000, mai da-mi 50.000", asa am ajuns, cersim unul de la celalalt", spune Marioara Botogan, educatoare. ,Se pare ca prioritatile Guvernului nu sunt si cele ale Romaniei. Dascalii vor pleca din invatamant si o sa ajungem sa avem numai analfabeti", spune femeia.
Bucurosi ca au doua ore libere, elevii isi sustin dascalii
Liniste in clase, liniste pe coridoare. Pe usi si pe tablele de scris stateau lipite foi ce anuntau greva de avertisment si liste cu revendicari. Imbracati in veste si purtand sepci negre cu simbolul FEN, dascalii nu si-au mai tinut orele, ci le-au prezentat elevilor problemele din invatamant. ,Greva, greva!", striga un baiat din spatele clasei, bucuros de cele doua ore libere. ,Pai da, sa faca greva, sa le dea bani, ca si parintii mei sunt profesori si, cand le-am cerut sa-mi ia o papusa, au zis ca n-au de unde", spune Cristina, eleva in clasa a V-a. ,Am trei ani de cand sunt in invatamant si banii imi ajung pentru sapun si abonament pe toate liniile, ce sa mai vorbim de planse sau alte materiale", spune Florentina Badea, profesor de geografie. "Am 28 de ani vechime, am gradul intai si 10 milioane salariu. Sunt bolnava si trei milioane dau lunar pe tratament, iar cheltuielile de intretinere ajung la sapte milioane. Am haine de cand eram studenta si le port si acum", spune o profesoara de geografie. ,Da, profii vin imbracati cu haine supervechi, unuia chiar voiam noi sa-i facem cadou un costum", a zis o eleva din clasa a XI-a.
Astazi, alaturi de membrii FEN vor participa la o greva de avertisment si cadrele didactice afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Sindicatelor din Invatamant ,Spiru Haret" si Federatia Nationala Sindicala ,Alma Mater". Intre orele 11-13 nu se vor face ore, iar studentii nu vor participa la cursuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite